Antoinette Amalia van Brunswijk-Wolfenbüttel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antoinette Amalia van Brunswijk-Lüneburg.

Antoinette Amalia van Brunswijk-Wolfenbüttel (Wolfenbüttel, 22 april 1696 - Brunswijk, 6 maart 1762) was van 1712 tot 1735 hertogin-gemalin van Brunswijk-Bevern en voor enkele maanden in 1735 hertogin-gemalin van Brunswijk-Wolfenbüttel. Ze behoorde tot het Nieuwere Huis Brunswijk.

Levensloop[bewerken]

Antoinette Amalia was de jongste dochter van hertog Lodewijk Rudolf van Brunswijk-Wolfenbüttel uit diens huwelijk met Christina Louise, dochter van vorst Albrecht Ernst I van Oettingen-Oettingen. Haar zussen Elisabeth Christine en Charlotte Christina waren gehuwd met respectievelijk keizer Karel VI van het Heilige Roomse Rijk en tsarevitsj Aleksej Petrovitsj van Rusland.

Op 15 oktober 1712 huwde ze in Brunswijk met hertog Ferdinand Albrecht II van Brunswijk-Bevern (1680-1735). Het huwelijk was gelukkig en Antoinette Amalia werd de moeder van liefst veertien kinderen, acht zonen en zes dochters, die ze in bescheiden omstandigheden opvoedde aan het hof van haar vader. Ook was ze bevriend met Sophie Dorothea van Hannover, de echtgenote van koning Frederik Willem II van Pruisen, en diens dochter Wilhelmina van Pruisen. In 1733 huwelijkte ze twee van haar kinderen uit aan leden van het Pruisische vorstenhuis. Haar dochter Elisabeth Christine werd de echtgenote van de toekomstige koning Frederik II van Pruisen en haar zoon Karel I huwde met prinses Philippina Charlotte van Pruisen.

In maart 1735 overleed haar vader, waarna Ferdinand Albrecht en Antoinette Amalia hertog respectievelijk hertogin van Brunswijk-Wolfenbüttel werden. Dit was echter van korte duur, in november van dat jaar werd ze weduwe. Antoinette Amalia overleefde haar echtgenoot 27 jaar en huwelijkte de volgende jaren verschillende van haar kinderen uit.

Na de dood van haar echtgenoot resideerde ze in het Slot Antoinettenruh in Wolfenbüttel, dat haar vader Lodewijk Rudolf voor haar had laten inrichten als zomerresidentie. Toch overleed ze in maart 1762 in Brunswijk. In Slot Antoinettenruh had ze een grote privébibliotheek. 1.313 werken uit deze bibliotheek werden aan de Herzog August Bibliothek geschonken.

Huwelijk en nakomelingen[bewerken]

Antoinette Amalia en Frederik Albrecht kregen veertien kinderen: