Anton Corbijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anton Corbijn
Anton Corbijn (Berlinale 2012).jpg
Persoonsgegevens
Geboren 20 mei 1955
Beroep(en) fotograaf, grafisch ontwerper en speelfilmregisseur
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Anton Corbijn, geboren als Anton Johannes Gerrit Corbijn van Willenswaard (Strijen, 20 mei 1955), is een Nederlands fotograaf, grafisch ontwerper en speelfilmregisseur.

Als fotograaf werd hij bekend door zijn foto's van vooral rockmusici en andere artiesten. Als grafisch ontwerper doet hij de art direction en regie voor videoclips en ontwerpt hij decors voor popconcerten van onder andere Depeche Mode. Als regisseur van speelfilms ontving hij meerdere prijzen.

Biografie[bewerken]

Corbijn begon zijn carrière als fotograaf van het Nederlandse tijdschrift OOR. Zijn eerste foto in een muziekblad was een foto van de groep Solution, die in 1972 op de Grote Markt in de stad Groningen optrad.

Corbijn fotografeerde onder anderen de volgende artiesten en kunstenaars: Bob Dylan, Tom Waits, David Bowie, Miles Davis, Joy Division, Björk, Captain Beefheart, Robert De Niro, Stephen Hawking, Luciano Pavarotti, Clint Eastwood, Gerhard Richter, Marlene Dumas, Lucian Freud, Herbert Grönemeyer en Nelson Mandela. Na het overlijden van Herman Brood had Corbijn een tentoonstelling van nietsontziende en confronterende foto's van de zanger in het Cobra Museum in Amstelveen. Ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van koningin Beatrix maakte de fotograaf drie portretten van de vorstin.

Corbijn maakte foto's voor honderden platenhoezen (alsook een aantal ontworpen), waaronder hoezen voor U2, Depeche Mode, Nick Cave, Metallica, Therapy?, The Rolling Stones, R.E.M., BLØF, Per Gessle, Bruce Springsteen, Bon Jovi, Herbert Grönemeyer, Moke, Bryan Ferry, John Lee Hooker, The Killers en de Bee Gees.

Hij regisseerde videoclips voor onder andere U2, Depeche Mode, Metallica, Roxette, The Killers, Joy Division, Front 242, Coldplay, Mercury Rev, Johnny Cash en Arcade Fire. Voor zijn videoclip bij de single Heart-Shaped Box van Nirvana uit 1994 ontving hij een MTV Award. Hij regisseerde ook een korte film, Some YoYo Stuff, over Don van Vliet, alias Captain Beefheart. In 2000 ontving hij de Pop Media Prijs. De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011 werd door (toen nog) prinses Máxima uitgereikt aan Corbijn, omdat hij een belangrijke beeldmaker en -vormer van de populaire cultuur van zijn generatie was en gold als een internationaal voorbeeld voor fotografen, ontwerpers en artdirectors.

Corbijn maakte de foto voor de verkiezingsaffiche tijdens de herverkiezingscampagne van minister-president Wim Kok in 1998.

Corbijn heeft een groot aantal boeken en catalogi gemaakt. Het logo dat van 2006 tot 2016 gebruikt werd door de stad Den Haag, de vlieger, was van zijn hand.

In 2007 won Corbijn op het Festival van Cannes drie prijzen, waaronder de Special Mention bij de Golden Camera, voor Control, een film gebaseerd op het leven van de Britse zanger Ian Curtis van Joy Division, die in 1980 op 23-jarige leeftijd zelfmoord pleegde.

In 2009 maakte Corbijn een film bij de speciale editie van U2's No Line on the Horizon. Hij verzorgde ook gedurende vier jaar de modefotografie voor het merk G-Star. Hij werkte met onder anderen Elettra Wiedemann, Toby Kebbel, Liv Tyler, Magnus Carlsen en Gemma Arterton.

In 2010 kwam zijn film The American uit. In deze film spelen onder anderen George Clooney en Thekla Reuten. In datzelfde jaar maakte Corbijn met Carice van Houten de Kleinste Kortste Film, een film gedrukt op een postzegel.

Op 26 oktober 2011 regisseerde Corbijn voor het album Mylo Xyloto van Coldplay vanuit de arena Las Ventas in Madrid de album-launch live webcast, die live via YouTube werd uitgezonden.

In 2012 regisseerde hij zijn derde speelfilm, A Most Wanted Man, naar een boek van John le Carré, dat zich afspeelt in Hamburg. De film werd in 2014 uitgebracht, na de dood van hoofdrolspeler Philip Seymour Hoffmann. De film had zijn première op het Sundance Film Festival in januari 2014, waar Hoffmann nog aanwezig was.

Anton Corbijn fotografeerde en ontwierp in 2013 de kinderpostzegels, die bestaan uit een serie foto's die hij in Ethiopië maakte.

In 2015 verscheen zijn vierde film LIFE. Het is een film gebaseerd op de foto's van James Dean gemaakt door Dennis Stock. Corbijn was aangetrokken door het verhaal over een fotograaf die een man die in de publieke belangstelling staat zo'n twee weken volgt omdat het dicht bij zijn eigen werk staat als fotograaf. In de hoofdrollen waren Dane DeHaan (Dean) en Robert Pattinson (Stock). De film debuteerde op de Berlinale in 2015.

In 2014 werd hij benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten.

Van 21 maart tot en met 21 juni 2015 was een grote dubbeltentoonstelling over het werk van Anton Corbijn te zien in Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag. Deze tentoonstellingen, ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag, vormden het compleetste retrospectief tot dan toe en er kwamen twee catalogi uit, te weten 'Hollands Deep' en '1-2-3-4'. De expositie 1-2-3-4 werd in de zomer van 2018 ook gehouden in het gerenoveerde Loodswezengebouw aan de Tavernierkaai in Antwerpen.

Bij de jubileumtournee van U2's 'The Joshua Tree' in 2017 maakte Corbijn de achtergrondfilms voor de liedjes van deze plaat op het podium.

Filmografie[bewerken]

Documentaire[bewerken]

In 2012 kwam de documentaire Anton Corbijn Inside Out van Klaartje Quirijns uit.

Externe links[bewerken]