Anton Haus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anton Haus
Grootadmiraal Haus
Grootadmiraal Haus
Geboren 13 juni 1851
Tolmin
Overleden 2 februari 1917
Pula
Land/zijde Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Oostenrijk-Hongarije
Onderdeel Marine
Rang Groot admiraal (Großadmiral)
Eenheid Oostenrijk-Hongaarse marine
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog

Anton Haus (Tolmin, 13 juni 1851 - Pula, 2 februari 1917) was een Oostenrijks-Hongaarse marineofficier. Hij werd geboren in een Sloveenssprekende familie in Tolmin, Haus volgde een militaire carrière. Hij werd gepromoveerd tot Großadmiral (Grootadmiraal) van de Kaiserliche und Königliche Kriegsmarine in 1916, in het midden van de Eerste Wereldoorlog.

Biografie[bewerken]

Hij werd benoemd tot opperbevelhebber van de kriegsmarine en de vloot op 24 februari 1913 als opvolger van Admiraal Graaf Rudolf Montecuccoli. Haus leidde de vloot van het begin van de Eerste Wereldoorlog tot vlak voor het einde. In 1916 kreeg hij de titel Großadmiral. Hij stierf op 2 februari 1917 in Pula. Na zijn dood werd hij opgevolgd door waarnemend commandant van de vloot Karl Kailer von Kagenfels. Kailer zelf werd snel opgevolgd door Admiraal Maximilian Njegovan. Hij werd later vervangen door Admiraal Miklós Horthy in 1918.

Haus was de enige Oostenrijk-Hongaar (uitgezonderd de keizerlijke en koninklijke familie) die benoemd werd tot Großadmiral

Externe links[bewerken]