Anton Karel Beudt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anton Beudt
Persoonsinformatie
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Geboortedatum 5 februari 1885
Geboorteplaats Groningen
Overlijdensdatum 5 april 1934
Overlijdensplaats Hengelo
Beroep architect
Werken
Belangrijke gebouwen Rijksmuseum Twenthe
Belangrijke projecten Tuindorp 't Lansink
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Anton Karel Beudt (Groningen, 5 februari 1885Hengelo, 5 april 1934) was een Nederlands architect.[1] Hij ontwierp vooral gebouwen in Hengelo en in Twente en verwierf bekendheid door zijn ontwerpen voor Tuindorp 't Lansink in Hengelo.

Rijksmuseum Twenthe in Enschede
Vondelstraat 2 Hengelo

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Anton Karel Beudt is geboren op 5 februari 1885 te Groningen. Hij komt in 1908 vanuit Amsterdam naar Hengelo, waarschijnlijk is hij dan al in dienst van het architectenbureau dat Karel Muller samen met zijn broer Hendrik Clement en studiegenoot Jonas Ingenohl heeft opgericht. Hij gaat eerst in de kost bij H. Schrijver, oprichter van van Heeks schildersbedrijf aan de Bothastraat. Hij trouwt kort daarna op 15 oktober 1908 met Aaltje Schamhart uit Amsterdam en gaat aan de Paul Krugerstraat wonen. Later huurt hij een woning in ‘t Tuindorp aan de CT Storkstraat 10.

Qua bouwkunst neigt Beudt naar de Klassieke bouwkunst en de Hollandse renaissance stijl. Hoewel Karel Joan Muller algemeen wordt beschouwd als de schepper van ’t Tuindorp te Hengelo, heeft Anton Karel Beudt daar een belangrijke rol gespeeld. Niet voor niets werd hij bekend als ‘Beudt van ‘t Tuindorp’.

Hij is vanaf het begin in 1911 betrokken geweest bij het ontwerp en de bouw van het Tuindorp,[2] waar hij verantwoordelijk is voor de bouw van 160 woningen rond de Marten Meesstraat en de bebouwing rond de vijver.

Naast ‘t Tuindorp ontwerpt hij het huis van Ir. Keus aan de Grundellaan en de eerste openbare bibliotheek in Hengelo aan de Vondelstraat in Hengelo. Deze bibliotheek werd op zaterdag 31 mei 1930 geopend. Samen met Muller is hij ook verantwoordelijk voor de bouw van de Twentsche Bank en het Rijksmuseum te Enschede.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Anton Karel Beudt van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.