Anton Pieck Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Anton Pieckmuseum
Etspers

Het Anton Pieck Museum in de Gelderse stad Hattem exposeert werk van de Nederlandse kunstschilder en graficus Anton Pieck. Het museum werd in 1984 geopend door de kunstenaar en prinses Margriet en beschikt over tientallen originele schilderijen, etsen, lithografieën en zeefdrukken. In de kelder is de originele etspers te zien waar Pieck zelf al zijn etsen op perste.

Beschrijving[bewerken]

In een hoekje in de grote hal bevindt zich de werkplek van Anton Pieck: zijn stoel en de tekentafel waaraan hij jarenlang tekende, met alle originele attributen die - na het overlijden van Pieck op 24 november 1987 - aan het museum zijn geschonken.

Niet alle werken van Pieck worden tegelijk getoond; de tentoongestelde werken worden jaarlijks gewisseld, maar wel zo, dat altijd voorbeelden van de verschillende technieken die de kunstenaar hanteerde te zien zijn.

Een jaar voor zijn overlijden maakte Pieck voor het museum een schilderij van De Teut, een Amersfoortse volkswijk die anno 1916 werd afgebeeld.[1]

Het museum is gelegen naast het Voerman Museum Hattem, waar de werken van Jan Voerman sr., de IJsselschilder, te zien zijn en de originele tekeningen van zijn zoon Jan Voerman jr. die hij maakte voor de albums van Verkade.

Het museum organiseert ook tijdelijke tentoonstellingen. Van 1 februari tot en met 31 augustus 2010 was er een speciale tentoonstelling te zien met tekeningen die Ton van de Ven voor de Efteling maakte. Deze heeft de naam Dromen met geleende hand gekregen, een naam die door Van de Ven zelf is bedacht. In 2019 wordt werk van de botanische tekenaar Janneke Brinkman-Salentijn, onder de titel Pluk het seizoen! De Vier Jaargetijden in bloei getoond.

Externe link[bewerken]