Anton Pieckplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grote Zweefmolen
Anton Pieckcarrousel
Vlindermolen
Kleine Zweefmolen

Het Anton Pieckplein is een plein in de Efteling, genoemd naar een van de grondleggers van het park: Anton Pieck. Het heeft een nostalgische sfeer met antieke draaimolens en diverse horecapunten.

Het plein werd in 1954 (de Efteling was toen twee jaar oud) naar Pieck vernoemd, om hem te erkennen voor zijn grote invloed op het succes van het Sprookjesbos. Het plein, met ouderwetse huisjes en draaimolens, is ook door hem ontworpen. In 2003 is het grondig vernieuwd en uitgebreid met gevels, ontworpen door Michel den Dulk in de stijl van Anton Pieck.

Op het plein bevinden zich zes draai- en zweefmolens, diverse eetgelegenheden en terrasjes, acht sprookjes, een fontein en het Efteling Museum.

De Molens[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Anton Pieckcarrousel kenmerkt zich door een eenvoudige versiering. De molen is destijds door Anton Pieck zelf opnieuw vormgegeven. De molen wordt muzikaal begeleid door draaiorgel de Pelikaan.
  • De Carrousel van Giezen en Vermolen, kortweg Vermolenmolen werd oorspronkelijk in Nederland door de gebroeders Vermolen gebouwd om als Nederlandse inzending voor een negentiende-eeuwse wereldtentoonstelling te dienen. In welk jaar en waar deze tentoonstelling heeft plaatsgevonden is niet duidelijk. De molen is een tijd lang gebruikt op kermissen in Nederland, totdat hij in 1995 door de Efteling werd gerestaureerd en een plaatsje in het park kreeg. Ook deze molen is voorzien van een echt blaasorgel.
  • De Vlinder Molen komt uit de voormalige Sovjet-Unie. Daar was hij verfraaid volgens een Tiroler thema. Voor de Efteling is de molen aangepast volgens het huidige nostalgische thema. Bij de renovatie van het plein in 2003 werd ook het dak van de Vlinder vernieuwd.
  • De Grote en Kleine Zweefmolen zijn vrij modern maar klein van stuk. De Grote Zweefmolen heeft plaats voor 32 mensen, de kleine voor 22. De kleine Zweefmolen werd in 2023 gerestaureerd[1]. De grote eind 2020.[2]
  • De Fietsmolen is een voormalige attractie die als museumstuk op het Anton Pieckplein gelegen is.

De sprookjes[bewerken | brontekst bewerken]

Korte tijdlijn[bewerken | brontekst bewerken]

De Vermolen Molen op het Anton Pieckplein

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]