Anton Reinhard Falck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anton Reinhard Falck
Anton Reinhard Falck, geportretteerd door Jan Adam Kruseman
Algemeen
Geboren Utrecht, 19 maart 1777
Overleden Brussel, 16 maart 1843
Land Vlag van Nederland Nederland
Religie Gereformeerd, Nederlandse Hervormd
Functies
1818 - 1824 Minister van Onderwijs, Nationale Nijverheid en Koloniën
1832 - 1843 Minister van Staat
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Mr. Anton Reinhard Falck (Utrecht, 19 maart 1777Brussel, 16 maart 1843) was een belangrijk staatsman ten tijde van koning Willem I.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Falck, lid van de familie Falck, was van 1802-1805 secretaris van het Nederlandse gezantschap te Madrid, daarna was hij gedurende enkele jaren secretaris-generaal bij enkele ministeries.

Na afloop van de Franse Tijd kreeg hij in 1813 een positie in het voorlopig bewind. Hij werd door koning Willem I tot Algemeen Secretaris benoemd, een belangrijke politiek-ambtelijke functie.

Hij was als één der weinigen voorstander van een samengaan met België, nog voordat dit door het Congres van Wenen opgelegd werd. In 1814 was hij het dan ook, die de Acht Artikelen van Londen opstelde voor het samengaan van België en Nederland.

In 1818 werd hij minister van het 'superdepartement' van Onderwijs, Nationale Nijverheid en Koloniën. Hij voerde een krachtig industriebeleid, vooral in de Zuidelijke Nederlanden. Hij kwam in conflict met Van Maanen en trad af.

Daarna werd hij in 1823 gezant te Londen, het centrum der toenmalige internationale diplomatie. Een jaar later ondertekende hij samen met Hendrik Fagel namens Nederland het Verdrag van Londen van 1824. Na een conflict met de koning over de Belgische kwestie nam hij ook uit deze functie ontslag. In 1839 werd hij nog ambassadeur in Brussel.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Falck was een verlicht denker en onder meer erelid van vrijmetselaarsloge Willem Fredrik. Hij stierf op 16 maart 1843 en werd begraven op Begraafplaats Soestbergen in Utrecht.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Derk van der Horst: Van republiek tot koninkrijk, de vormende jaren van Anton Reinhard Falck (1777-1813), Amsterdam 1985

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Anton Reinhard Falck van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
O. Repelaer van Driel (onderwijs)
G.A.G.Ph. van der Capellen (koophandel en koloniën)
Minister van Publiek Onderwijs, Nationale Nijverheid en Koloniën
1818-1824
Opvolger:
P.C.Gh. ridder de Coninck (onderwijs)
C.Th. Elout (nijverheid en koloniën)