Anton Ulrich van Saksen-Meiningen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Anton Ulrich van Saksen-Meiningen
1687-1763
Antonulrichsamei.JPG
Hertog van Saksen-Meiningen
Periode 1706-1763 (samen met Frederik Willem & Ernst Lodewijk I
Voorganger Bernhard I
Opvolger Karel Willem & George I
Vader Bernhard I van Saksen-Meiningen
Moeder Elisabeth van Brunswijk-Wolfenbüttel
Dynastie Wettin

Anton Ulrich van Saksen-Meiningen (Meiningen, 22 oktober 1687 - Frankfurt am Main, 27 januari 1763) uit de Ernestijnse linie van het Huis Wettin was van 1743 tot 1763 Hertog van Saksen-Meiningen.

Geschiedenis[bewerken]

Hij was de jongste zoon van Bernhard I van Saksen-Meiningen en Elisabeth van Brunswijk-Wolfenbüttel. Na het overlijden van zijn vader in 1706 werd hij hertog van Saksen-Meiningen samen met zijn halfbroers Frederik Willem en Ernst Lodewijk I. Zijn vader had wel de ondeelbaarheid van het hertogdom afgekondigd, maar was er niet in geslaagd de primogenituur door te voeren. Zijn oudste broer, Ernst Lodewijk, slaagde er wel in dat Anton Ulrich en Frederik Willem het bestuur aan hem overlieten, zonder evenwel de primogenituur te aanvaarden. Bij het overlijden van Ernst Lodewijk werden beide halfbroers voogd voor de minderjarige zoons van Ernst Lodewijk. Onder meer door de twisten binnen de vorstelijke familie kende het land een teloorgang. Nadat in 1724 Ernst Lodewijk overleden was, en in 1746 ook zijn halfbroer Frederik Willem stierf, werd Anton Ulrich enig heerser.

Huwelijk en kinderen[bewerken]

In 1727 ging Anton Ulrich een morganatisch huwelijk aan met Philippina Cäsar (1686-1744), maar de kinderen uit dit huwelijk waren niet opvolgingsgerechtigd. In 1750 huwde hij ten slotte met Charlotte Amelia van Hessen-Philippsthal (1730-1801), dochter van landgraaf Karel I van Hessen-Philippsthal, en werd nog vader van:

Zie ook[bewerken]