Naar inhoud springen

Anton de Bary

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anton de Bary
Anton de Bary
Geboren 26 januari 1831
Overleden 19 januari 1888
Geboorteland Duitsland
Standaardafkorting De Bary
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Anton de Bary aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Heinrich Anton de Bary (Frankfurt am Main, 26 januari 1831 - Straatsburg, 19 januari 1888) was een Duitse natuurwetenschapper, arts, mycoloog en botanicus.

De Bary was een zoon van een Frankfurter arts en stamt van de oudadellijke hugenotenfamilie, De Barry, uit het Belgische Doornik. Tijdens zijn urenlange kanovaarten op de Main leerde hij de planten kennen en bestudeerde hij al vroeg met zijn microscoop eencellige algen.

In 1849/1850 studeerde De Bary medicijnen in Heidelberg en Marburg. Vanaf 1850 studeerde hij in Berlijn, waar hij in 1853 promoveerde tot dokter in de medicijnen. Zijn dissertatie had als onderwerp „De plantarum generatione sexuali“ (De generatieve fase van planten). Na slechts één jaar als arts koos de Bary als loopbaan de botanie en studeerde hij aan de Eberhard-Karls-Universiteit Tübingen in 1854 bij Hugo von Mohl (1805–1872) af.

Bekende werken van de Bary zijn:

  • Die gegenwärtig herrschende Kartoffelkrankheit, ihre Ursache und ihre Verhütung. Eine pflanzenphysiologische Untersuchung in allgem. Form dargestellt (1861)
  • Untersuchungen über die Peronosporeen und Saprolignieen und die Grundlagen eines natürlichen Systems der Pilze (1865)
  • Beiträge zur Morphologie und Physiologie der Pilze (1888)