Antoni Karwowski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antoni Karwowski
Antoni Karwowski in zijn atelier
Antoni Karwowski in zijn atelier
Persoonsgegevens
Volledige naam Antoni Karwowski
Geboren 18 april 1948
Grajewo
Vlag van Polen Polen
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Lyrische abstractie
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Antoni Karwowski (Grajewo, 18 april 1948) is een kunstschilder en performancekunstenaar. Zijn schilderstijl is de lyrische abstractie en neofiguratie[bron?].

Biografie[bewerken]

Hij is getogen in het oosten van Polen. Zijn vader was werkzaam als sociaal hulpverlener en kunstbevorderaar, zijn moeder Larysa (geboortenaam Zub) was kapster. Antoni is het oudste kind in het gezin en heeft een jongere broer Maciej. Hij groeit op onder het strenge gezag van zijn Russische opa (Szymon Zub) die enige bekendheid verwierf voor zijn gedichten[bron?]. Karwowski krijgt op jonge leeftijd zijn eerste tekenlessen van zijn vader.

Nadat Karwowski zijn middelbareschooldiploma behaald had begon hij te experimenteren met verschillende vormen van kunst. In deze periode werkt hij ook een tijd in de mijnen van Silezië. Later begint hij zijn studie aan de Universiteit van Toruń waar hij zich inschrijft bij de Kunstacademie.

Carrière[bewerken]

Three Graces in Blue

Begin jaren 80 richt Karwowski samen met Zbigniew Oleszynski de performance groep “A” op. Deze groep organiseert meerdere performance-projecten in Polen. Als deelnemer, maar ook als organisator, doet hij mee aan verschillende nationale en internationale projecten en sinds 2003 organiseert hij het Internationale Beeldende Kunst- en Intermediafestival in Szczecin[bron?].

Karwowski schilderijen maken deel uit van verschillende privé-verzamelingen in Europa[bron?]. Zijn grootste werk heeft hij in 2005 gemaakt voor een bestralingskliniek in Dortmund (Duitsland). Een muurschildering van 53 meter op de gangen, wacht- en behandelruimten. Het draagt de titel De kracht van kleur[1]

Referenties en bronnen[bewerken]

  1. Kunst – Die Kraft der Farben (site van Strahlentherapie in Dortmund)

Zie ook[bewerken]