Antonin Scalia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Antonin Scalia (11 maart 1936) is een jurist uit de Verenigde Staten en één van de negen rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof, het hoogste gerecht van het land. Hij wordt gezien als een van de meest conservatieve rechters van het hof.

Antonin Scalia

Scalia werd geboren als de zoon van een Amerikaanse moeder en een genaturaliseerde Italiaanse vader in Trenton, New Jersey; toen hij vijf was, verhuisde het gezin naar New York City. Hij studeerde aan de Georgetown University en de Universiteit van Fribourg in Zwitserland, voordat hij zich inschreef voor de studie rechten aan de Harvard University, waar hij in 1960 afstudeerde. In datzelfde jaar trouwde hij met Maureen McCarthy, met wie hij negen kinderen heeft.

Van 1961 tot 1967 werkte hij als advocaat in Ohio, voordat hij professor werd aan de Universiteit van Virginia en in 1971 tijdens de regeerperiode van Richard Nixon voor de federale overheid ging werken bij het ministerie van justitie. In 1982 benoemde Ronald Reagan hem tot rechter van het Hof van Beroep voor het circuit van het District of Columbia, en in 1986 volgde de promotie naar het Federale Hooggerechtshof. Hoewel Scalia over het algemeen wordt gezien als een conservatief, leidt zijn letterlijke interpretatie van de Amerikaanse grondwet soms tot resultaten die als liberaal worden beschouwd: zo was hij tegen wetgeving die het verbranden van de Amerikaanse vlag verbiedt, omdat dit in zijn ogen in schending was met de vrijheid van meningsuiting die verankerd is in de grondwet.

Naslagwerken[bewerken]

  • Keving Rin, Scalia Dissents : Writings of the Supreme Court's Wittiest, Most Outspoken Justice, 2004, Regnery Publishing, Washington D.C.

Externe links[bewerken]