Tony Goossens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Antonio Goossens)
Tony Goossens
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Volledige naam Antonio Goossens
Bijnaam De Zwarte Panter
Geboortedatum 26 mei 1948
Geboorteplaats Wilrijk, België
Positie Doelman
Clubinformatie
Huidige club Gestopt
Jeugd
1958–1967 Berchem Sport
Senioren
Seizoen Club W (G)
1967–1981
1981–1983
1983–1985
Berchem Sport
RSC Anderlecht
Antwerp FC
387(1)
0(0)
19(0)
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Antonio ("Tony") Goossens (Wilrijk, 26 mei 1948) is een gewezen Belgische voetballer. Hij speelde als doelman meer dan 10 jaar voor Berchem Sport. Hij kwam ook even uit voor RSC Anderlecht en Antwerp FC.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Tony Goossens begon zijn carrière bij Berchem Sport. Eerst doorliep hij de jeugdreeksen, nadien werd hij in het eerste elftal opgenomen. Eind jaren 60 werd hij de doelman van het eerste elftal. Goossens, die omwille van zijn gitzwarte haren en stijl de Zwarte Panter werd genoemd, promoveerde in 1972 met Berchem naar Eerste Klasse.

De doelman was bij Berchem een vaste waarde onder de lat. Hij was gespecialiseerd in het stoppen van strafschoppen, maar kon niet voorkomen dat de club in 1976 opnieuw zakte naar Tweede Klasse. Ondanks de degradatie bleef Goossens bij Berchem. In de loop der jaren werd hij bij de Antwerpse club een ploegmaat van onder meer Rik Coppens, Colin Andrews en Ludo Coeck.

Na twee jaar in Tweede Klasse keerde Berchem terug naar het hoogste niveau. Onder leiding van trainer Rik Coppens probeerde het team zich te handhaven in Eerste Klasse. Goossens bleef de onbetwistbare nummer 1, maar toen de club in 1981 in het eindklassement laatste werd, besloot hij Berchem te verlaten. Hij trok naar RSC Anderlecht waar hij een van de drie doublures van Jacky Munaron werd. Paars-wit betaalde ongeveer 1,5 miljoen BEF (€ 37.500) voor Goossens. Op één wedstrijd in de Beker van België na kwam hij bij Anderlecht niet in actie. In 1983 won hij met Anderlecht de UEFA Cup.

Na twee seizoenen op de bank trok de toen 35-jarige doelman naar Antwerp FC. Daar was Ratko Svilar de eerste doelman, waardoor Goossens opnieuw op de bank belandde. In 1985 zette hij er bij Antwerp een punt achter.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Goossens werd soms door trainer Rik Coppens in de aanval geplaatst. Zo maakte hij ook een keer een doelpunt.
  • Tony Goossens is de oom van gewezen voetballer Dirk Goossens en de gewezen voetballer Jan Goossens is een broer van zijn vader Frans die ook bij FC Wilrijk speelde.
  • De doelman brak zijn pols in zijn laatste wedstrijd voor Berchem Sport.