Antonio Pigafetta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Antonio Pigafetta
verondersteld portret Antonio Pigafetta, 16e eeuw
Geboren ca. 1491
Vicenza, Republiek Venetië
Overleden ca. 1531-1534
Vicenza, Republiek Venetië
Land/zijde Republiek Venetië
Rang Ridder
Eenheid Orde van Malta
Ander werk ontdekkingsreiziger en kroniekschrijver

Antonio Pigafetta (Vicenza, ca. 14911534) was een Venetiaanse ridder die als kroniekschrijver deelnam aan de eerste circumnavigatie van de wereld. De ontdekkingen van Magellaan zijn grotendeels door zijn verslag overgeleverd gebleven.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Pigafetta behoorde tot een rijke familie van Vicenza. In zijn jeugd studeerde hij astronomie, aardrijkskunde en cartografie.

Als lid van een pauselijke delegatie verbleef hij aan het Spaanse hof. Daar hoorde hij op zijn 26e van de reisplannen van Ferdinand Magellaan en bood hij zich kosteloos aan als assistent.

Tijdens de reis verzamelde Pigafetta informatie over de geografie, flora, fauna en de inwoners van de verschillende plaatsen die de expeditie bezocht. Het is de grootste bron van informatie over de expeditie, waarbij moet worden aangetekend dat Pigafetta bewondering had voor Magellaan maar een intense hekel aan Elcano, die hij niet eens bij naam noemde.[1] Deze notities zijn ook belangrijk geweest voor de cartografie van de 16de en 17de eeuw.

In 1522 kwam Pigafetta als een van de achttien overlevenden met de Victoria aan in Sevilla. Hij trok naar Valladolid om keizer Karel V zijn handgeschreven verslag ter hand te stellen, waarvan afschriften en vertalingen hun weg vonden naar andere Europese vorsten. Partiële versies verschenen in druk, met als bekendste de uitgave door Maximilianus Transylvanus in 1536. Hij moest de overlevenden van de reis interviewen en heeft op basis van deze gegevens een verslag opgesteld.

Eind 18e eeuw werd een compleet handschrift teruggevonden dat, hoewel niet autograaf, toch het met Spaans doorspekte Veneto-Italiaans van Pigafetta weergaf.

Manuscripten[bewerken | brontekst bewerken]

  • Navigation & découvrement de l'Inde supérieure & îles de Malucque où naissent les clous de girofle, faite par Antonio Pigafetta, vicentin et chevalier de Rhodes, commençant en l'an 1519

Uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlandse vertalingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Antonio Pigafetta, Magalhães' reis rond de wereld. Verslag van een ooggetuige, vertaald door Théo Buckinx, 2001. ISBN 9789025341770
  • Antonio Pigafetta, De eerste tocht rond de wereld. De ontdekkingsreis van Fernão de Magalhães, 1519-1522, bewerkt door Hans Plischke, vertaald uit het Duits door J.M.A.G. Hendriks, 1986. ISBN 9789060454909

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. David Abulafia, The Boundless Sea. A Human History of the Oceans, 2019, p. 572
Zie de categorie Antonio Pigafetta van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.