Antonio Pigafetta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Antonio Pigafetta

Antonio Pigafetta (Vicenza, ca. 1491 -1534) was een Italiaanse ridder die als lid van een pauselijke delegatie aan het Spaanse hof verbleef. Daar hoorde hij van de reisplannen van Ferdinand Magellaan. Vervolgens bood hij zich kosteloos aan als assistent toen hij 26 jaar was. De ontdekkingen van Magellaan zijn onder andere door zijn verslag overgeleverd gebleven.

Jeugd[bewerken]

Pigafetta behoorde tot een rijke familie van Vicenza. In zijn jeugd studeerde hij astronomie, aardrijkskunde en cartografie.

Reis[bewerken]

Tijdens de reis verzamelde hij informatie over de geografie, flora, fauna en de inwoners van de verschillende plaatsen die de expeditie bezocht. Deze notities zijn enorm belangrijk geweest voor de cartografie van de 16de en 17de eeuw.

Opvallend[bewerken]

Het was niet door het verslag van Pigafetta dat de wereld meer te weten kwam over de eerste reis rond de wereld. Het was een verslag dat geschreven was door Maximilianus Transylvanus dat deze reis bekend maakte. Hij moest de overlevenden van de reis interviewen en heeft op basis van deze gegevens een verslag opgesteld.