Antonio da Correggio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Antonio da Correggio
Antonio Allegri da Correggio
Persoonsgegevens
Volledige naam Antonio Allegri
Geboren Correggio, 30 augustus 1489 (Juliaans)
Overleden Correggio, 4 maart 1534 (Juliaans)
Oriënterende gegevens
Stijl(en) maniërisme
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Io en Zeus, ca. 1530, Kunsthistorisches Museum, Wenen

Antonio da Correggio of kortweg Correggio (uitspraak: kərĕj'ō) en geboren als Antonio Allegri (Correggio, circa augustus 1489 - aldaar, 5 maart 1534) was een Italiaanse kunstschilder. Zijn naam Correggio is afgeleid van zijn geboorteplaats.

Correggio kwam vrij jong in aanraking met de schilderwereld. Zijn oom Lorenzo Allegri was namelijk ook schilder. Van hem leerde hij de basistechnieken. Zijn vader was koopman. Over zijn jeugdjaren is verder nauwelijks iets bekend. De eerste echte referentie is wanneer hij leerling is van Francesco Bianchi Ferrara tussen 1503 en 1505. Er wordt van uitgegaan dat hij hier het echte schilderen leerde. In deze periode werd hij behalve door Bianchi Ferrara ook beïnvloed door de werken van Lorenzo Costa en Francesco Francia. Dit is terug te zien in zijn vroegste werken, waaronder Madonna van St. Franciscus (te zien in Dresden) en Het mystieke huwelijk van St. Catherina (in de National Gallery of Art te Washington D.C.). Later ziet men de invloeden van uiteenlopende stijlen, van Andrea Mantegna tot Leonardo da Vinci

In 1518 kreeg Correggio een van zijn belangrijke opdrachten. In Parma kreeg hij de opdracht te werken aan de decoratie van het klooster van San Paolo. Dit was een groot succes en hij kreeg daarna ook meer opdrachten. Hij oogstte veel aanzien met de serie van goden. Ook schilderde hij vele mythologische scènes, onder meer Danae, Antiope en Io. In Parma werkte hij vanaf 1520 aan het fresco in de koepel van de San Giovanni Evangelista. Daarna begon hij in de koepel van de kathedraal (ook in Parma) aan de Tenhemelopneming van de Maagd, dat uiteindelijk een van zijn beroemdste werken is geworden. In dit werk komen heiligen, patriarchen en apostelen allen tevoorschijn uit de wolken rondom Maria.

Andere bekende en belangrijke werken zijn Aanbidding van het Kind (in de Uffizi te Florence), Madonna en heiligen (te zien in het Philadelphia Museum of Art te Philadelphia) en Madonna van de heilige Hiëronymus (te zien in Parma).

Correggio's werken worden tot het maniërisme van de Renaissance-schilderkunst gerekend. Zijn mythologische en vaak sensuele schilderijen en plafonddecoraties hebben veel invloed uitgeoefend op de werken van kunstenaars uit barokperiode. Zijn schilderijen worden gekenmerkt door het spel van kleur en licht, door kenners als zacht geduid.

Musea[bewerken | brontekst bewerken]

Correggio's werken bevinden zich onder andere in:

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Bolognini-Madonna, 1514-19, Castello Sforzesco, Milaan
Leda met zwaan, 1531, Gemäldegalerie, Berlijn
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Correggio op Wikimedia Commons.