Antonius van Paduakerk (Sittard)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Antonius van Paduakerk
Plaats Sittard
Gewijd aan Antonius van Padua
Coördinaten 50° 59′ NB, 5° 51′ OL
Gebouwd in 1917-1918
Uitbreiding(en) 1954
Architectuur
Architect(en) Jos Wielders
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Antonius van Paduakerk is een voormalig kerkgebouw in de Sittardse wijk Ophoven. De kerk is gelegen aan de Kromstraat 40A, naast het voormalig Franciscanerklooster aldaar. De kerk diende voorheen als parochiekerk van de rooms-katholieke parochie van de Heilige Antonius van Padua.

De kerk werd ingewijd in 1918 en is gesloten sinds 2011.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De voormalige buurtschap Ophoven heeft nooit een eigen kerk gehad en was zodoende altijd aangewezen op de kerken binnen de voormalige vestingstad. Toen Ophoven in het begin van de twintigste eeuw uitgroeide tot een stadswijk, kwam er ook meer behoefte aan een eigen kerkgebouw. In 1917 werd in een nieuw gedeelte van de wijk gestart met de bouw van een parochiekerk, naar plannen van de Sittardse stadsarchitect Jos Wielders. In 1918 was de bouw voltooid en werd de kerk ingewijd.

In 2011 werd er voor de laatste keer een plechtige heilige Heilige Mis gehouden, wegens het teruggelopen kerkbezoek. Het gebouw raakte hierna buiten gebruik, waarna het te koop werd gezet. In 2017 is het opgekocht.[1]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De voormalige parochiekerk van Ophoven is een bakstenen bouwwerk, een voorbeeld van baksteenexpressionisme. De eenbeukige kerk staat fysiek in verbinding met het naastgelegen Franciscanenklooster. Op het dak staat een dakruiter. Het gebouw is in 1954 verbouwd en uitgebreid.