Antoon Croonen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hendrik Heucksteiger, Nijmegen, 1990

Antoon Gerardus Majella (Antoon) Croonen (Oldenzaal, 21 oktober 1923 - Nijmegen, 9 december 2006) was een Nederlands architect.

Leven en werk[bewerken]

Antoon Croonen werd in 1923 geboren in Oldenzaal. Zijn vader, K.L. Croonen, was daar architect. De jonge Croonen studeerde bouwkunde aan de Technische Hogeschool Delft. Daarna trad hij in dienst bij de architect Jan van der Laan een telg van de bekende Leidse architectenfamilie Van der Laan. Onder verantwoordelijkheid van Jan van der Laan werd in de jaren vijftig van de 20e eeuw gebouwd aan een groot ziekenhuiscomplex op het landgoed Heyendaal in Nijmegen. In 1956 kwam Croonen te werken bij het Bouwbureau Heyendaal dat geleid werd door Pieter Dijkema. In die periode doceerde Croonen ook aan de Academie voor Bouwkunst in Tilburg en Arnhem. In 1963 richtte hij met Pieter Dijkema het architectenbureau ‘Dijkema en Croonen’ op. Het bureau was actief betrokken bij de bouwplannen van de Katholieke Universiteit Nijmegen. In 1988 trad Dijkema terug uit het bureau. Croonen leidde het bureau tot 1997.

Croonen ontwierp in Nijmegen tal van gebouwen. Bouwtechnieken en –methoden worden door hem op een originele wijze benut om eigenzinnige bouwwerken te ontwerpen. Hij benadert het ontwerpen als een intuïtief proces en is gegrepen door relaties. Het wezen van een bouwwerk wordt bepaald door de onderlinge relaties van de delen en de relatie tussen binnen en buiten.

Tot zijn Nijmeegse ontwerpen behoren onder meer: het gebouw van de Rabobank aan het Keizer Karelplein, het Centraal Dierenlaboratorium, het Instituut voor Dermatologie, het Trigon (een researchlaboratorium van de Radboud Universiteit Nijmegen), het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek en de Hoogwatersteiger met Vischmarktcomplex aan de Waalkade.

In 1990 ontving Antoon Croonen de Karel de Grote-prijs, de cultuurprijs van Nijmegen voor zijn gehele oeuvre.

Lijst met werken[bewerken]

Bouw Naam Plaats Bijzonderheden Afbeelding
1965-1965 Woonhuis, Burggraafstraat 13 Nijmegen voormalig eigen woonhuis
1966 Goede Herderkerk Sint-Oedenrode i.s.m. Pieter Dijkema
1971 Johannes de Doperkerk Boskoop i.s.m. Pieter Dijkema
1987-1987 E-gebouw, verpleeggebouw UMC St. Radboud Nijmegen
1990 Twee driehoekige gebouwtjes op de Hendrik Heucksteiger, Hendrik Heucksteiger 1 & 3 Nijmegen gesloopt maart 2008
1992 Instituut voor Dermatologie, René Descartesdreef 1 Nijmegen
1997 Centraal Dierenlaboratorium Nijmegen
1996-1998 Nijmeegse hoofdkantoor Rabobank, Keizer Karelplein 1 Nijmegen

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]