Antoon van Hooff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Antoon Jozef Jacques Johan Maria van Hooff
Prinses Margriet met haar gezin in Burgers Dierenpark; links directeur Antoon van Hooff (1983)
Prinses Margriet met haar gezin in Burgers Dierenpark; links directeur Antoon van Hooff (1983)
Persoonlijke informatie
Geboren 24 september 1937
Geboorteplaats Arnhem
Overleden 3 augustus 2004
Overlijdensplaats Arnhem
Bedrijf Burgers' Zoo
Portaal  Portaalicoon   Economie

Antoon Jozef Jacques Johan Maria van Hooff (Arnhem, 24 september 1937 – Arnhem, 3 augustus 2004) was een Nederlands dierentuindirecteur die de dierentuin-nieuwe-stijl populair maakte. In 1962 neemt Van Hooff het directeurschap over van zijn ouders Lucie Burgers (dochter van de oprichter) en haar echtgenoot Reinier van Hooff.

Van Hooff was jarenlang directeur van Burgers' Zoo, een dierentuin in Arnhem, en hij was bekend als presentator van het televisieprogramma Ja, natuurlijk. Ook publiceerde hij samen met Henk van der Horst een boek over dierentuinen in Europa. Zijn zoon Alex van Hooff volgde hem op als directeur van Burgers' Zoo.

Het plein voor de dierentuin en dus het adres van de dierentuin is naar hem genoemd: Antoon van Hooffplein. Van Hooff is begraven op Moscowa, maar de nabestaanden zijn bezig met een herbegrafenis voor een graf in zijn geliefde dierentuin. Op 31 december 2004 maakte de redactie van De Gelderlander bekend dat van Hooff was uitgeroepen tot Arnhemmer van het Jaar 2004. Dit vanwege zijn jarenlange grote betrokkenheid voor de stad.

Bibliografie[bewerken]


Voorganger:
Lucie Burgers
Directeur van Koninklijke Burgers' Zoo
1962-2004
Opvolger:
Alex van Hooff