Antroposofische Vereniging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Antroposofische Vereniging verenigt “mensen, die het zieleleven in de mens individueel en in de menselijke samenleving willen ontwikkelen op grondslag van de door Rudolf Steiner vertegenwoordigde geesteswetenschap, de antroposofie“. Zij stelt zich ten doel “het bestuderen, beoefenen en verbreiden van deze geesteswetenschap”. Daarmee wil zij een spiritueel gefundeerde bijdrage leveren aan de menselijkheid in de wereld van heden en morgen. Een centrale plaats bij de realisering van dit doel neemt de Vrije Hogeschool voor Geesteswetenschap in, met als hoofdvestiging het Goetheanum te Dornach. Concreet wordt de werkzaamheid van de vereniging in haar vele werkgebieden zoals vrije scholen, heilpedagogie, Sociale Driegeleding, biologisch dynamische landbouw, antroposofische geneeswijze, euritmie en spraakvorming.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Antroposofische Vereniging, opgericht in 1923, is voortgekomen uit de Antroposofische beweging, die door Rudolf Steiner in 1913 werd opgericht nadat hij uit de Theosofische Vereniging gezet was door Annie Besant, vanwege het niet toelaten van leden van de Orde van de Ster van het Oosten aan de Duitse afdeling van de Theosofische Vereniging, waar Steiner, samen met zijn vrouw Marie von Sivers, sinds 1902 lid van waren geweest. Er waren diepgaande meningsconflicten omtrent het uitroepen van Jiddu Krishnamurti tot Maitreya Boeddha door Annie Besant.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Goetheanum te Dornach, Zwitserland

Het internationale centrum van de Antroposofische Vereniging is gevestigd te Dornach, Zwitserland, net ten zuiden van Bazel, in het door Steiner ontworpen Goetheanum. Over de hele wereld bestaan er vele afdelingen van de vereniging.

in Nederland is het landelijk secretariaat gevestigd te Zeist en de landelijke, voor iedereen toegankelijk bibliotheek in Den Haag.

In Belgiê deelt de Antroposofische Vereniging haar kantoor met Mercurius, ontwikkelfonds voor de antroposofie, gevestigd in Gent.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Antroposofische Vereniging - Impuls en ontwikkeling, B. von Plato - ISBN 90-6038-233-1
  • Het ontstaan van de Antroposofische Vereniging in het licht van de mysteriën, Frank Teichmann - ISBN 90-6038-498-9
  • De antroposofische beweging 1 - ontstaansgeschiedenis, Rudolf Steiner - ISBN 90-6038-548-9
  • Motief, maandblad voor antroposofie

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]