Anuanuraro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anuanuraro
Eiland van Frankrijk
AnuanuraroISS002-E-9201.PNG
Locatie
Land Frankrijk
Eilandengroep Îles du Duc de Gloucester, Tuamotu-eilanden, Frans-Polynesië
Locatie Grote Oceaan
Coördinaten 20°25'ZB, 143°31'WL
Algemeen
Oppervlakte 2,2 km²
Inwoners onbewoond (sinds 2007)
Detailkaart
Anuanuraro Map.jpg

Anuanuraro is een onbewoonde atol in de Tuamotuarchipel in Frans Polynesië. Het is deel van de Îles du Duc de Gloucester en ligt zo'n 29 km ten noordwesten van Anuanurunga, zijn naaste buur. Hoewel het eiland niet permanent bewoond is, zijn er wel tijdelijke bewoners op het zuidelijke eiland van de atol.

Anuanuraro heeft een vierkante vorm en meet 5,3 bij 3,2 km. Zijn lagune wordt volledig omringd door een koraalrif.

Geschiedenis[bewerken]

De ontdekking van het eiland door Europeanen was door de Britse marineofficier en ontdekkingsreiziger Philip Carteret. Hij bezocht de Îles du Duc de Gloucester in 1767 en noemde de atol Archangel.

In 2002 kocht de regering van Frans Polynesië het eiland terug van de Tahitiaanse parelhandelaar Robert Wan. Wan liet ook de landingsbaan aanleggen, het opende in 1982 maar is in onbruik geraakt.

Administratie[bewerken]

Administratief gezien behoren de vier atollen van de Îles du Duc de Gloucester tot het district Hereheretue, welke valt onder het district Hao.


Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Engelstalige Wikipedia, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.