Anuna De Wever

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
02-02-2019

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.
De hiervoor opgegeven reden is: Is dit encyclopedisch relevant? Zou dit stukje tekst niet eerder thuishoren onder een kleine ondertitel op de pagina Spijbelen voor het klimaat?

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Anuna De Wever
Anuna De Wever.jpg
Algemene informatie
Geboren 16 juni 2001
Mortsel
Nationaliteit Belgische
Land Vlag van België België
Beroep geen (scholier)
Bekend van Spijbelen voor het klimaat
Website https://youth4climate.be/nl-BE
Gantois en De Wever op zondag 27 januari 2019 in Brussel

Anuna De Wever (16 juni 2001) is een Belgische klimaatactiviste uit Mortsel. Samen met Kyra Gantois, beiden scholieren aan het Koninklijk Atheneum van Mortsel, riep ze scholieren via sociale media op om in Brussel te demonstreren voor het klimaat. Sinds de oproep vonden verschillende edities van Spijbelen voor het klimaat op donderdag plaats.[1] Ze werd hierbij de belangrijkste spreekbuis van deze beweging.

Activisme

Haar scholierenactie Spijbelen voor het klimaat startte in januari 2019 in navolging van een internationale beweging: School strikes for climate, School Strikes 4 Climate of Fridays for Future die in augustus 2018 ontstonden en regeringen wereldwijd oproepen tegen de opwarming van de Aarde. De eerste actie kwam er na de zomervakantie op 20 augustus 2018 door Greta Thunberg. Die besloot elke schooldag te staken tot de Zweedse parlementsverkiezingen op 9 september 2018. In navolging volgden in november 2018 acties in Australië.

Geïnspireerd hierdoor riepen begin januari de 17-jarige Anuna De Wever en de 19-jarige Kyra Gantois via sociale media op om elke donderdag te spijbelen en actie te voeren in Brussel. 'Dit is belangrijker dan de wiskundeles' vertelde ze aan Radio 1. De eerste dag (10 januari 2019) kende een onverwachte opkomst van 3000 leerlingen in Brussel. In de weken erna groeide het deelnemersaantal van 12.500 deelnemers (op 17 januari) tot 35.000 jongeren (op 24 januari).[2] Ook in de weken erna bleven tienduizenden scholieren spijbelen voor het klimaat. Op verschillende van deze betogingen hield Anuna toespraken. Anuna kwam hierbij ook vaak in de media als stem in het debat over klimaatverandering:

Aanhalingsteken openen

Praat met die experts en vorm een beleid. Want driehonderd jongeren uitnodigen heeft niet veel nut. Nodig beter driehonderd experts uit en maak een klimaatakkoord, waardoor wij kunnen zeggen: ‘Het komt in orde’.

Aanhalingsteken sluiten
— Anuna De Wever in De Standaard

Op 31 januari besloot Anuna samen te werken met de Vlaamse Bouwmeester om een denktank op te richten om na te denken over maatregelen om de opwarming van de Aarde tegen te gaan en om de eisen van de klimaatspijbelaars te onderbouwen.[3][4]

Bedreigingen

Katrien Van der Heyden, de moeder van Anuna, diende eind januari een klacht in bij de politie wegens doodsbedreigingen met een tweeloop via Facebook.[5] De persoon die het bericht postte, nam afstand van het dreigement en noemde het een grap.[6]

Bibliografie