Apalone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Apalone
Woeste drieklauw (Apalone ferox)
Woeste drieklauw (Apalone ferox)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Testudines (Schildpadden)
Onderorde:Cryptodira (Halsbergers)
Superfamilie:Trionychoidea
Familie:Trionychidae (Weekschildpadden)
Geslacht
Apalone
Rafinesque, 1832
Afbeeldingen Apalone op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Apalone op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Apalone is een geslacht van schildpadden uit de familie weekschildpadden (Trionychidae). De verschillende soorten worden wel drieklauw(schildpad) genoemd, maar dat geldt ook voor soorten uit andere geslachten zoals Nilssonia en Pelodiscus. De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Constantine Samuel Rafinesque-Schmaltz in 1832.

Het geslacht telt drie soorten die allemaal in Noord-Amerika leven, in tegenstelling tot de meeste weekschildpadden die in Azië voorkomen.[1] Twee soorten leven in de Verenigde Staten, alleen de wijdverspreide doornrandweekschildpad komt voor tot in Mexico. De schildlengtes zijn niet zo groot, ongeveer 40 centimeter, alleen de woeste drieklauw bereikt soms 60 cm.

Alle soorten hebben een rond schild, een sterk verlengde neuspunt, aan de voorzijde van het schild zijn vaak enkele bultjes aanwezig. Zoals alle weekschildpadden is het schild niet hard en stevig, maar zacht en soepel, wat de schildpad een gestroomlijnd schild geeft om beter te zwemmen. Nadeel is dat alle soorten op het land zeer kwetsbaar zijn voor bijvoorbeeld roofvogels, de drie soorten hebben een zeer aquatische levenswijze en komen niet op het land om te zonnen zoals veel soorten schildpadden.

Taxonomie[bewerken]

Geslacht Apalone

Bronvermelding[bewerken]