Apitherapie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Angel van een zwarte bij

Apitherapie is een alternatieve geneeswijze waarbij men gebruikmaakt van producten die door bijen geproduceerd worden, zoals honing, bijenwas, bijengif, koninginnengelei, propolis, bijenvolklucht, hele bijen, darrenbroed, bijenbrood en bijenpollen. Deze producten kunnen zowel toegepast worden ter voorkóming van klachten of ter genezing ervan. Bij inwendig gebruik spreekt men van voedingssupplementen, bij uitwendig gebruik van (cosmetische) verzorgingsproducten. In het Latijn betekent apis bij. Api is het meervoud van apis en betekent bijen. Apitherapie kan dus letterlijk vertaald worden als bijentherapie. In Duitsland wordt apitherapie in de volksmond ook wel bienenheilkunde, oftewel bijengeneeskunde, genoemd. Het is echter wel belangrijk apitherapie niet te verwarren met het genezen van zieke bijen. Binnen de apitherapie draait het om de behandeling van de mens.

Het geneeskrachtig gebruik van bijenproducten is iets wat al heel lang wordt gedaan. Het oudste bekende medicinale gebruik van honing stamt al uit 1600 voor Christus. Toentertijd werd honing, zoals de gevonden Ebers-papyrus laat zien, al gebruikt voor de behandeling van onder andere ernstig geïnfecteerde wonden.

Vooral in Oost-Europa kent de apitherapie een lange traditie. Na de val van het IJzeren Gordijn is echter de moderne geneeskunde ook daar zeer in opkomst geraakt en is de apitherapie min of meer in de vergetelheid geraakt. Gelukkig komen er nu steeds meer mensen die de kennis die is ontstaan door de lange traditie van behandeling door middel van bijenproducten willen behouden. Ook kijkt de wetenschap – voornamelijk door het steeds vaker voorkomen van antibiotica resistente bacteriën – weer naar bijenproducten. Hierbij speelt propolis als sterk natuurlijk antibioticum een belangrijke rol. Ook heeft men recentelijk ontdekt dat in de honingmagen van bijen verschillende melkzuurbacteriën leven die antibiotica resistente bacteriën zoals MRSA (Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus) kunnen doden.

Externe links[bewerken]