Apollo 10

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Apollo 10
Missie-insigne
Missiestatistieken
Missienaam Apollo 10
Call Sign (CSM) Charlie Brown
Call Sign (LM) Snoopy
Lancering 18 mei 1969
16:49:00 UTC
Kennedy Space Center
LC 39b
Landing 26 mei 1969
16:52:23 UTC
15° 2' S - 164° 39' W
In een baan om de maan 21 mei 20:44:54 UTC
24 mei 10:25:29 UTC
Aantal banen om de maan 31
Totale missieduur 192 u 03 m 23 s
Bemanning van Apollo 10 (v.l.n.r.: Cernan, Stafford en Young)
Portaal  Portaalicoon   Ruimtevaart

Apollo 10 was de vierde bemande vlucht uit het Apolloprogramma. De bemanning bestond uit commandant Thomas Stafford, CSM-piloot John Young en maanlanderpiloot Eugene Cernan.

Doel[bewerken | brontekst bewerken]

Het doel van de missie was het testen van de modules en het koppelen van de modules in een baan om de maan. Het was zogezegd de generale repetitie voor de echte maanlanding van Apollo 11. De maanlander daalde, met Cernan en Stafford, af tot slechts 15 kilometer boven het maanoppervlak. Daar zou de missie overgaan in het testen van de procedure om een maanlanding af te breken.

Volgens Cernan had NASA de brandstoftank van de maanlander niet helemaal gevuld omdat men bang was dat de astronauten, hoewel ze daarvoor geen toestemming hadden, toch op de maan zouden landen.

Verloop[bewerken | brontekst bewerken]

Die test bestond uit het afstoten van het onderste deel van de maanlander (descent stage) waarna het bovenste deel (ascent stage) weer zou opstijgen en de bemanning terug moest brengen naar de commandomodule. Tijdens deze test ging er iets mis. Bij het doorlopen van de checklist voor de procedure zette Astronaut Cernan een knop op de juiste stand. Tegelijkertijd doorliep Stafford een andere checklist waarin dezelfde knop op dezelfde stand gezet moest worden, maar Stafford had niet in de gaten dat Cernan de knop al had omgezet en zette de knop weer terug in de uitgangspositie. Hierdoor liep het navigatiesysteem vast en begon de maanlander gevaarlijk te tollen waarbij hij bijna neerstortte.

Door ingrijpen van Stafford, die de besturing handmatig over kon nemen, werd een ramp voorkomen. Uiteindelijk kon de bemanning veilig terugkeren naar John Young in de Commandomodule.

Tijdens deze vlucht was er voor het eerst in de geschiedenis een live televisie-uitzending in kleur vanuit de ruimte. Na ruim 60 uur in een baan om de maan te hebben verbleven werd de terugreis naar aarde aangevangen. Op 26 mei 1969 landde de capsule in de Stille Oceaan en werd ze opgepikt door de USS Princeton (CV-37). De capsule wordt tentoongesteld in het Science Museum te Londen, Engeland.

Orbitale maanfotografie[bewerken | brontekst bewerken]

Net zoals tijdens de missie van Apollo 8 in december 1968 werden ook tijdens Apollo 10 honderden orbitale foto's genomen van het oostelijke equatoriale gebied van de maan. Het was pas in november 1969 dat het westelijke equatoriale gebied van de naar de aarde toegekeerde kant van de maan werd gefotografeerd, tijdens de missie van Apollo 12.

  • Zie: NASA SP 232, Analysis of Apollo 10 photography and visual observations.

Orbitale maanfotografie Apollo 10: online bron[bewerken | brontekst bewerken]

Apollo Image Atlas (Lunar and Planetary Institute, LPI), 70 mm Hasselblad Image Catalog, Apollo 10.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Apollo 10 op Wikimedia Commons.