Apollolaan (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Apollolaan
Apollolaan
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Zuid
Begin Churchill-laan
Eind Olympiaplein
Algemene informatie
Genoemd naar Apollo
Bebouwing woningen etc.
Openbaar vervoer tram (5 en 24) en bus (65)
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

De Apollolaan is een straat in het Amsterdamse stadsdeel Zuid. De straat is vernoemd naar de Griekse god Apollo.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De straat begint aan de oostzijde in het verlengde van de Churchill-laan en het Muzenplein en eindigt aan de westzijde bij het Olympiaplein, waar de laan overgaat in Olympiaweg. De Apollolaan kruist twee belangrijke verkeersaders, de Stadionweg en de Beethovenstraat. In laatstgenoemde straat rijden tramlijn 5 en 24. Langs de Apollohal komt bus 65.

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

De Apollolaan is een van de weinige echte lanen in Amsterdam. Evenals de in het verlengde liggende Churchilllaan en de Minervalaan (dwars op de Apollolaan) is de straat breed van opzet en heeft het een lommerrijke middenberm.

Er zijn enkele standbeelden te vinden die de Tweede Wereldoorlog gedenken. Bij de Beethovenstraat werden 29 mensen als represaille doodgeschoten door Duitsers op 24 oktober 1944. Bij het hierom opgerichte Monument voor gefusilleerde verzetsstrijders van Jan Havermans[1] wordt elk jaar op 4 mei een herdenking gehouden. Het monument is op zaterdag 25 oktober 1952 onthuld.

Tegenwoordig zijn langs de Apollolaan enkele luxe hotels te vinden. Naast zijn woonfunctie huisvest de Apollolaan ook vele bedrijven, voornamelijk binnen de vastgoedsector en de juridische en financiële wereld.

Markante punten[bewerken | brontekst bewerken]

 • Op nr. 1 staat Villa Den Tex met beeldhouwwerk van Hildo Krop
 • Op nr. 4 (bij de hoek met de Stadionweg) is de monumentale Apollohal (1934), een sporthal, gevestigd (rijksmonument). Hierachter ligt het Apollo Hotel (architect: Alexander Bodon, 1961) .
 • Schuin tegenover de Apollohal, op nr.15, staat het gebouw Apollo House (Dirk Roosenburg, 1939) (het gebouw wordt ook wel 'strijkijzer' of 'oceaanstormer' genoemd). Tot in de jaren 1990 was in dit gebouw de Sociale Verzekeringsbank gevestigd. Tegenwoordig zit er een kantoor voor advocaten en notarissen (rijksmonument).
 • Fors woon/winkelblok Apollolaan 65-83 hoek Beethovenstraat 3-9 uit 1938/1939 naar het laatste ontwerp van architect Jan Frederik Staal, sinds 2013 gemeentelijk monument vanwege onder meer de uniforme verticale gevelindeling met erkers, beplatingen en de bakstenen geveldelen, die elkaar strak afwisselen; verdere kenmerken zijn de hier en daar toegepaste ronde ramen, de balkons met hekjes op de erkers; een verschil zit juist in de indeling van de begane grond, aan de Apollolaan zijn het woningen, aan de Beethovenstraat winkels met winkelbrede etalages: uniform zijn weer de versieringen bij de portiekingangen.
 • Op nr. 138-140, tegenover het begin van de Minervalaan, is het Hilton Hotel (H.A. Maaskant, 1958) gevestigd (rijksmonument).
 • op nr. 166, Villa Lebbink (rijksmonument).
 • Op nr. 193-197 is het luxueuze appartementencomplex Schouwenhoek. Dit complex staat aan het einde van de straat op de hoek met het Olympiaplein. Het gebouw is ontworpen door architect F.A. Warners.

Kunst in de openbare ruimte[bewerken | brontekst bewerken]

In het nieuws[bewerken | brontekst bewerken]

 • In 1991 kwam de Apollolaan in het nieuws door de gewelddadige dood van crimineel Klaas Bruinsma. Hij werd op de parkeerplaats voor het Hilton Hotel om het leven gebracht.
 • Op 11 juli 2001 pleegde zanger en schilder Herman Brood zelfmoord op de Apollolaan door van het dak van het Hilton Hotel te springen.
 • Op 17 mei 2004 kwam vastgoedmagnaat Willem Endstra op de Apollolaan om het leven door een afrekening binnen het criminele milieu. Endstra had zijn kantoor op de Apollolaan en werd vlak bij dat kantoor neergeschoten.
 • In de zomer van 2009 stonden in het kader van ArtZuid in de middenberm van de Apollolaan en de Minervalaan vele beelden, dit is daarna meerdere keren herhaald.[2]
Zie de categorie Apollolaan, Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.