Apollonia van Alexandrië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Apollonia van Alexandrië
De Heilige Apollonia door Francisco de Zurbarán
Geboren onbekend
Gestorven 249 te Alexandrië
Verering Rooms-Katholieke Kerk, oosters-orthodoxe kerken en Koptisch-Orthodoxe Kerk
Naamdag 9 februari
Attributen tang (soms met een tand erin), palmtak en kroon
Beschermheilige voor tandartsen en bij tandproblemen
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Apollonia van Alexandrië was een heilige uit Egypte over wie vrijwel alles onzeker is. Haar moeder zou haar gekregen hebben na een vurig gebed tot de Heilige Maria. Ze zou geleefd hebben in de 3e eeuw en in het jaar 249 zou ze gevangen zijn genomen door de heidenen ten tijde van de Romeinse soldatenkeizer Decius, omdat ze haar geloof niet wilde afzweren.

Ze zou toen omstreeks 50 jaar oud zijn geweest. In dit jaar werd het duizendjarig bestaan van het Romeinse Rijk gevierd, waarvan de christenen zich afzijdig hielden, wat aanleiding gaf tot rellen en onrust. Ze werd vreselijk gefolterd en bisschop Dionysius beweerde dat men bij haar alle tanden uit de mond heeft getrokken en haar kaakbeen verbrijzeld. Hierna zou ze levend verbrand worden maar, toen haar bewakers niet opletten, sprong ze zelf in het vuur.

Haar verering verspreidde zich zeer snel door het Midden-Oosten en sedert de 16e eeuw ook naar West-Europa.

De heilige Apollonia wordt vaak afgebeeld met een tang in de ene en een palmtak van de martelaren in de andere hand. In de tang zit vaak een tand of kies. Ze wordt aangeroepen bij kiespijn en is ook de patrones van de tandartsen. Haar feestdag is op 9 februari. Wanneer ze precies heilig werd verklaard, is onduidelijk.[1]

Afbeeldingen[bewerken]

Externe links[bewerken]