Apollonius Jan Cornelis Lampsins

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Apollonius Jan Cornelis baron Lampsins heer van Swieten (1754-1834. Foto: Zeeuws maritiem muZEEum.
Lampsins wapen. Gevierendeeld; I opnieuw gevierendeeld; a in groen een zilveren Agnus Dei, goud gekroond, met een gespleten gouden banier aan een rode stok; b in goud etc.[1]

Apollonius Jan Cornelis baron Lampsins (Amsterdam, 1754's-Gravenhage, 1834), Baron van Tobago en heer van Swieten, was een telg uit de Zeeuwse redersfamilie Lampsins. Zijn vader was Johan Cornelis Lampsins, en zijn moeder was Margaretha Sautijn. De patriottische politici Gerrit de Graeff en Pieter Clifford waren via Maria Elisabeth Sautijn zijn neven.

Ambten[bewerken | brontekst bewerken]

Lampsins vervulde diverse ambten, zoals:

Huwelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Hij trad in 1773 te Amsterdam in het huwelijke met Anna Margaretha Hartsinck (Amsterdam 1751–Amsterdam 1783). Zij was een volle nicht van Henriëtte d'Oultremont de Wégimont, de latere morganatische echtgenote van koning Willem I.

Portret[bewerken | brontekst bewerken]

Op portret in het Zeeuws maritiem muZEEum is Lampsins afgebeeld in zwarte rokjas, okerkleurig vest, witte halsdoek en jabot, gepoederde pruik. Zijn linkerarm rust op tafel met paperassen waaronder een gegraveerd portret van koning Willem I. In de rechterhand de grondwet van 1814. Op achtergrond het gebouw van de Hoge Raad te Den Haag.