Appelplaats

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Appel (Holocaust) in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Gevangenen en SS'ers op de appelplaats van concentratiekamp Dachau
Ochtendappel buiten van de troepen van de onafhankelijkheidsbeweging PAIGC, Hermangono, Guinee-Bissau, 1974

Een appelplaats (uitspraak: appèlplaats) is een centrale open plek op een kazerneterrein of in een gevangenenkamp waar een appel (hier de verzameling van een groep militairen of militairen) gehouden wordt.

Kazerne[bewerken]

Op deze plek treedt het garnizoen aan voor inspectie of ceremoniële gebeurtenissen, zoals een commandowisseling, of het decoreren van manschappen.

Gevangenkamp[bewerken]

In een gevangenkamp stellen de gevangenen zich op de appelplaats op voor inspectie. In de Tweede Wereldoorlog had elk kamp, groot en klein, een appelplaats. Hier werden gevangenen bijeengebracht om geteld te worden. Vaak moesten ze hier ook uren in de buitenlucht staan, ongeacht de weersomstandigheden. Van de kleine werkkampen die in Nederland zijn aangelegd zijn vaak alleen nog maar de appelplaatsen zichtbaar.

Trivia[bewerken]

  • De spelling van het woord appèl werd met de invoering van de nieuwe woordenlijst, het Groene Boekje uit 2005, gewijzigd in appel.

Zie ook[bewerken]