Atractotomus mali

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Appelsprietwants)
Atractotomus mali
Atractotomus mali
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Atractotomus
Fieber, 1858
Soort
Atractotomus mali
(Meyer-Dür, 1843)
Atractotomus mali
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Atractotomus mali op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Atractotomus mali is een wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Rudolf Ludwig Meyer-Dür in 1843.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De zwarte of zwartbruine, langwerpig of ovaal gevormde wants is langvleugelig (macropteer) en kan 3 tot 3,5 mm lang worden. Het lichaam is bedekt met geelwitte en zwarte haartjes, jonge exemplaren kunnen rood of roodbruin van kleur zijn. De eerste twee antennesegmenten zijn zwart, de laatste twee zijn wit en dun. Het tweede segment is opvallend verdikt, bij de vrouwtjes meer dan bij de mannetjes. Van de achterpoten zijn de dijen zwartbruin, de schenen zijn lichter, grijswit of geelbruin met zwarte stekels. De aders op het doorzichtige deel van de vleugels zijn meestal wit van kleur.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De soort kent één generatie per jaar en overwintert als eitje. De volwassen dieren worden van mei tot september gevonden op houtachtige planten uit voornamelijk de rozenfamilie, zoals appel (malus), meidoorn (Crataegus), peer (Pyrus), braam (Rubus) en roos (Rosa). De wants zuigt sappen uit de plant en drinkt honingdauw maar eet ook regelmatig rupsjes, bladluizen en mijten.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De soort is te vinden waar de voedselplanten te vinden zijn, in boomgaarden, tuinen en parken en aan de randen van bossen. In Nederland komt de soort algemeen voor en is ook in de rest van Europa, het Midden-Oosten en Noord-Amerika te vinden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: