Apple Inc.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Apple Inc)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Apple Inc.
Apple Inc.
Het hoofdkantoor van Apple Inc., Apple Park in Cupertino april 2018
Het hoofdkantoor van Apple Inc., Apple Park in Cupertino april 2018
Eigendom naamloze vennootschap
Beurs NASDAQ: AAPL
Oprichting Californië (1 april 1976)
Oprichter(s) Steve Jobs
Steve Wozniak
Ronald Wayne
Sleutelfiguren Arthur D. Levinson (voorzitter)
Tim Cook (CEO)
Hoofdkantoor Apple Park
Cupertino, Californië
Verenigde Staten
Werknemers 132.000 fte (september 2018)[1]
Producten Macintosh
iMac
MacBook
iPhone
iPod
iPad
Apple TV
macOS
iOS
Apple Watch
Beats Electronics
Apple Music
Sector consumentenelektronica
Omzet US$ 265,6 miljard (2018)[1]
Winst US$ 59,5 miljard (2018)[1]
Marktkapitalisatie US$ 824,1 miljard (7 feb. 2019)
Website http://www.apple.com/nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie
De Apple Macintosh (1984)
Apple logo 'Think different.'

Apple Inc. is een Amerikaans elektronicabedrijf dat op 1 april 1976 is opgericht (toen heette het Apple Computer, Inc.) door Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne. Het bedrijf is gevestigd in Cupertino, Californië.

Geschiedenis[bewerken]

Apple is vooral bekend van zijn reeks Apple Macintosh-computers, de iPod-muziekspelers, de iPhone-smartphone en de iPad. Naast hardware ontwikkelt het zelf ook veel software voor het eigen macOS, maar ook voor Windows. Eind jaren zeventig is Apple bekend geworden met de Apple II, een van de eerste succesvolle personal computers ter wereld. De Apple II speelde een essentiële rol bij de opkomst van de pc-markt. Aan deze reeks van kleine successen kwam echter een abrupt einde door een op handen zijnd bankroet. In 1997 stond het bedrijf aan de rand van de afgrond, maar met een investering van 160 miljoen dollar (door Microsoft) is het bedrijf weer op de been geholpen. Microsoft is sindsdien dan ook aandeelhouder.

Tegenwoordig geniet Apple Inc. van een zeer herkenbaar beeldmerk, wat zij dan ook veelvuldig inzet ter promotie van het bedrijf. Eind 2009 werd Apple door het Amerikaanse reclamemagazine AdWeek uitgeroepen tot merk van het decennium.[2] De AdWeek-redactie schreef het succes van het merk toe aan toenmalig CEO Steve Jobs, die "de belichaming van het merk" en "een briljante marketeer" werd genoemd.

Apple heeft op 20 augustus 2012 met een beurswaarde van ruim 620 miljard Amerikaanse dollar een nieuw record gevestigd. Nog nooit was een bedrijf zo veel waard. Het oude record stond op naam van Microsoft. Dat softwarebedrijf had op 30 december 1999 op de beurs een waarde van 618,9 miljard dollar.[3] Deze toppositie wist Apple overigens niet vast te houden. Zo was in januari 2013 de waarde gedaald tot 413,7 miljard dollar.[4] Op 17 april 2013 zakte de waarde van het aandeel voor het eerst sinds 2011 weer onder de 400 dollar.[5] Op 10 februari 2015 werd Apple het eerste Amerikaanse bedrijf ooit dat bij het slot van de beursdag meer dan 700 miljard dollar waard is.[6] Op 2 augustus 2018 passeerde Apple als eerste Amerikaanse bedrijf ooit een beurswaarde van 1 biljoen dollar.[7]

Grafische gebruikersomgeving[bewerken]

Apple heeft sterk bijgedragen aan de totstandkoming van een vensteromgeving met muis-aanwijzer. Toen IBM zich klaarmaakte om de prille pc-markt te betreden, moest Apple met een revolutionair nieuw product komen om weerstand te bieden aan IBM. De middelen hiertoe zouden uit een onverwachte hoek komen. Apple had eind jaren zeventig een reputatie opgebouwd als progressief computerbedrijf in Silicon Valley. Hierdoor wist het bedrijf enkele ambitieuze Xerox PARC-werknemers binnen te halen en zij adviseerden Apple-oprichter Steve Jobs eens de pionierende computerinterface van het PARC te bekijken. Aangezien het bestuur van Xerox weinig zag in de computermuis en grafische gebruikersomgeving (GUI), zagen zij ook geen bezwaar om Apple een kijkje te gunnen binnen het PARC-centrum. In ruil voor aandelen in Apple, werden in december 1979 Jobs en zijn team rondgeleid bij Xerox PARC en werden diverse demonstraties gegeven. Na het opdoen van de nodige inspiratie realiseerde Steve Jobs zich al gauw de potentie van de GUI-concepten die waren ontwikkeld door de Xerox-ingenieurs. Na dat bezoek richtte hij teams binnen Apple op, die onder leiding van Jef Raskin een gebruikersvriendelijke, grafische werkomgeving zouden ontwikkelen. Dit resulteerde aanvankelijk in de Apple Lisa, maar kwam in 1984 tot rijping met de introductie van de Macintosh. De grafische gebruikersomgeving in Apples computers zou later de naam Mac OS krijgen.

Apple heeft zelf dus niet het originele GUI-concept bedacht, maar was wel de eerste die het succesvol implementeerde in een gebruikersvriendelijk computersysteem. Daarbij heeft Apple vele verfijningen en uitbreidingen aangebracht die later door vele andere fabrikanten zouden worden overgenomen. Zo heeft Microsoft voor het bekende Windows-besturingssysteem veel ideeën van Apple overgenomen, hetgeen later zou uitmonden in een langdurige rechtszaak.

Vormgeving en integratie[bewerken]

Sinds de introductie van de iMac in 1998 is de aandacht die Apple aan de vormgeving van zijn producten besteedt ook breder bekend. Dit in grote mate dankzij de ontwerpen van Jonathan Ive, die in 2005 voor zijn werk werd geridderd door de Britse koningin. Het is niet overdreven te stellen dat de vormgeving van Apple-producten een grote invloed uitoefent op de industrie en het heeft in het verleden meermalen nieuwe concepten populair gemaakt. Sinds 2000 is Apple zich breder gaan ontwikkelen en heeft het zijn kennis van computers, besturingssystemen, marketing, ergonomie en vormgeving gebruikt voor de ontwikkeling van onder andere de iTunes Store en de muziekspeler iPod. In 2001 introduceerde Apple een volledig nieuw besturingssysteem, Mac OS X. Het besturingssysteem was alleen geschikt voor Macintoshcomputers en was gebaseerd op NeXTStep en het oudere Mac OS 9. Op de MacWorld Expo in San Francisco van 10 januari 2006 introduceerde Apple de eerste Macintoshcomputers met Intel x86-processors. Op de Worldwide Developers Conference op 7 augustus 2006 werd met de lancering van de Mac Pro de overgang naar Intelprocessors voltooid. Op de Expo van 9 januari 2007 introduceerde Apple de iPhone, de nieuwe Mac mini en Apple TV.

Naamgeving[bewerken]

Steve Jobs was in de jaren zeventig fruitariër en kwam volgens eigen zeggen zo op het idee de firma Apple te noemen:

Aanhalingsteken openen

I was actually a fruitarian at that point in time. I ate only fruit. Now I'm a garbage can like everyone else. And we were about three months late in filing a fictitious business name so I threatened to call the company Apple Computer unless someone suggested a more interesting name by five o'clock that day. Hoping to stimulate creativity. And it stuck. And that's why we're called Apple.

(Ik was een fruitariër in die tijd. Ik at alleen fruit. Nu ben ik net zo'n vuilnisbak als iedereen. We waren ongeveer drie maanden te laat met het inzenden van een fictieve bedrijfsnaam dus ik dreigde om het bedrijf Apple Computer te noemen tenzij iemand voor vijf uur 's middags die dag een betere naam zou verzinnen. Ik hoopte dat dat de creativiteit zou stimuleren, maar de naam bleef hangen. En daarom heten we Apple.)

Aanhalingsteken sluiten
— Steve Jobs[8]

In 2007 heeft het bedrijf formeel zijn naam gewijzigd van Apple Computer, Inc. naar Apple Inc., om duidelijk aan te geven dat het productaanbod van het bedrijf meer dan enkel computers omvat. Het logo verwijst naar de vrucht van de boom van kennis van goed en kwaad. Deze vrucht wordt vaak met de appel vereenzelvigd. In het Bijbelverhaal nam Eva een hap van de vrucht toen de mens nog in het paradijs verbleef.[9]

Nieuw hoofdkantoor[bewerken]

Op 6 juli 2011 maakte Steve Jobs in een plaatselijke conferentie bekend dat hij in Cupertino in Californië een nieuw hoofdkantoor in de vorm van een ruimteschip wil laten bouwen, op een van Hewlett-Packard gekocht stuk grond.[10] Het complex moet plaats gaan bieden aan 15.000 mensen, en zal naast het enorme gebouw veel natuur bevatten. Vandaar de naam Apple Park. Het gebouw zal voor een groot gedeelte uit glas bestaan, waarbij er geen enkel stuk recht glas te vinden zal zijn. Tevens komen er een grote ondergrondse parkeergarage, presentatiehal, fitnessruimte en een energiecentrum waar Apple zijn eigen energie wil opwekken. Het pand moet in 2015 af zijn. Bouwtekeningen van het nieuwe pand zijn vrijgegeven.[11]

CEO's door de jaren heen[bewerken]

Tim Cook 2009 cropped.jpg
Tim Cook, de huidige CEO, in 2009
Steve Jobs Headshot 2010-CROP.jpg
Steve Jobs in 2011

Directie anno 2019[bewerken]

 • Tim Cook (CEO)
 • Angela Ahrendts (nog tot april. Daarna wordt het Deirdre O'Brien) (Retail en Online Stores)
 • Eddy Cue (Internetsoftware en -services)
 • Craig Federighi (Software iOS en Mac OS X)
 • Jonathan Ive (Design & Human Interface)
 • Luca Maestri (Financiën)
 • Dan Riccio (Hardware)
 • Philip W. Schiller (Wereldwijde marketing)
 • Bruce Sewell (Adviesraad)
 • Jeff Wiliams (Operationele processen)
 • Johny Srouji (Hardwaretechnologie)

Activiteiten[bewerken]

Apple ontwerpt, produceert en verkoopt mobiele communicatie en media apparaten, personal computers en verkoopt een grote variëteit aan gerelateerde software, diensten en accessoires.[1] De activiteiten vinden wereldwijd plaats en het bedrijf telde per 30 september 2018 ongeveer 132.000 werknemers.[1] In 2018 behaalde het een totale omzet van US$ 265 miljard, waarvan de iPhone het meest verkocht product was. Apple verkocht in dat jaar 218 miljoen iPhones en de verkopen hadden een aandeel van iets meer dan 60% in de totale omzet.[1] Er werden meer dan 40 miljoen iPads verkocht en ruim 18 miljoen Mac’s.[1] Het aandeel van de diensten in de totale omzet was 14% (2016: 11%). Noord-Amerika was de grootste afzetmarkt met een aandeel van 42% in de omzet, gevolgd door Europa (24%) en de Volksrepubliek China (20%).[1]

Resultaten[bewerken]

Apple Inc. heeft een gebroken boekjaar dat loopt van 1 oktober tot en met 30 september. Per jaar wordt ongeveer 5% van de omzet uitgegeven aan O&O. Op 2 november 2018 maakte Tim Cook bekend dat Apple niet langer het aantal verkochte iPhones en iPads zal publiceren.[13]

bedragen luiden in miljarden
Jaar[14] Omzet
(in US$)
Nettoresultaat
(in US$)
iPhone
(in miljoenen stuks)
iPad
(in miljoenen stuks)
Mac
(in miljoenen stuks)
2000 8,0 0,8 - - 4,6
2005 13,9 1,3 - - 4,5
2010 65,2 14,0 40,0 7,5 13,7
2011 108,3 25,9 72,2 32,4 16,7
2012 156,5 41,7 125,0 58,3 18,2
2013 170,9 37,1 150,3 71,0 16,3
2014 182,8 39,4 162,2 68,0 18,9
2015 233,7 53,4 231,2 54,9 20,6
2016 215,6 45,7 211,9 45,6 18,5
2017 229,2 48,4 220,9 43,8 19,3
2018 265,6 59,5 227,8 43,4 18,2

Apple keert dividend uit, maar koopt ook op grote schaal eigen aandelen in. In 2014 stonden er gemiddeld 6,1 miljard aandelen uit en dit was in 2018 gedaald naar 5 miljard, een daling van ruim 15% in een periode van vijf jaar.[1]

Hardware[bewerken]

Consumentencomputers[bewerken]

Laptops[bewerken]
 • Macintosh Portable, Apples eerste laptop (1989–1991).
 • PowerBook, een laptop voor de professionele markt (1991–2006).
 • iBook, een laptop voor de consumentenmarkt (1999–2006).
 • MacBook, opvolger van de iBook en later opnieuw gelanceerd (2006–2010 en 2015–heden).
 • MacBook Pro, de opvolger van de PowerBook en de MacBook (2006–heden).
 • MacBook Air, tot eind 2010 de dunste laptop (2008–heden).

Professionele markt[bewerken]

 • Power Mac, een desktopcomputer voor de professionele markt (uit productie).
 • Mac Pro, de opvolger van de Power Mac (sinds de introductie van de Intel-chips).
 • Xserve, een server voor de professionele markt (uit productie).

iPod, iPhone & iPad[bewerken]

 • iPod classic, een draagbaar apparaat voor de opslag en weergave van muziek, foto's of video (120 GB of 160 GB).[15]
 • iPod nano, een kleinere variant van de iPod met een kleinere opslagcapaciteit (8 en 16 GB).[16]
 • iPod shuffle, een zeer kleine iPod zonder display met 2 GB opslagcapaciteit.[17]
 • iPod touch, een iPod met een touchscreen en uitgerust met wifi, draaiende op een variant van het eigen OS X (iOS, voorheen iPhone OS).(16, 32 en 64 GB).[18]
 • iPod mini, de voorloper van de iPod nano, met een opslagcapaciteit van 4-6 GB (uit productie).[19]
 • iPhone, een combinatie van een smartphone en een iPod Touch, draaiende op een variant van het eigen OS X (iOS, voorheen iPhone OS) met een opslagcapaciteit van 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256 en 512 GB. Twee maanden na de introductie van de eerste iPhone verdween de 4 GB variant.
 • iPhone X. Onderscheidt zich van de originele iPhone line-up met zijn edge-to-edgescherm en gezichtsherkenning om de iPhone te ontgrendelen.
 • iPad, Steve Jobs heeft op 27 januari 2010 de iPad aangekondigd. Dit is een tablet-pc met een multi-touchscherm. De iPad heeft een 9,7"-scherm en een door Apple zelf ontwikkelde 1 GHz-processor (Apple A4). Op 3 april is de eerste iPad in Nederland in gebruik genomen. Verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van 16, 32 of 64 GB.
 • iPad mini, een kleiner model van de gewone iPad waarbij alle applicaties van de andere iPad ook werken.
 • iPad Air, 5e generatie van de iPad, door Apple bekendgemaakt op 22 oktober 2013. Uitgerust met retinascherm en dezelfde A7-chip die ook in de iPhone 5S gebruikt zal worden. Bevat een M7-coprocessor.
 • iPad Pro.

Overige[bewerken]

 • AirPods, draadloze bluetooth-oordopjes.
 • Apple Watch, een smartwatch.
 • Apple TV, een mediaspeler, die media van iTunes, YouTube en Flickr draadloos naar de televisie kan streamen.
 • Beats Electronics, een producent in audioapparatuur:
 • Apple Music, een streamingmuziekdienst.
 • Apple iSight, een webcam met ingebouwde microfoon die op het beeldscherm geplaatst kan worden (uit productie, wordt wel ingebouwd in de MacBook, MacBook Pro, iMac) en Apple Led Cinema Display.
 • Newton, een pda die in 1996 werd geannuleerd (uit productie).
 • Apple Led Cinema Display, een glanzend display van 61 cm (24 inch) in Apple-stijl.
 • Time Capsule, een draadloze externe harde schijf die het mogelijk maakt om via de software Time Machine draadloos en automatisch back-ups te maken.
 • AirPort, een draadloze router.
 • Muizen, waaronder:
  • Mighty Mouse, een computermuis met verschillende knoppen en een scrollballetje.
  • Magic Mouse, een computermuis zonder knoppen of scrollballetje, werkt volledig met aanraaktechnologie.
 • Remote, een eenvoudige en handzame afstandsbediening voor de meeste Apple-apparatuur.
 • Toetsenborden; Apple heeft door de jaren heen heel wat toetsenborden geproduceerd.
 • Printers; door de jaren heen zijn de series ImageWriter (dot matrix), LaserWriter (PostScript laser), en StyleWriter (thermal inkjet) ontwikkeld.
 • Monitoren voor de computer, waaronder:
  • Apple Performa Plus Display.
  • Apple Cinema Display, een aluminium beeldscherm van 50 of 75 cm (20 resp. 30 inch) in de stijl van Apple. Het 20-inchmodel is inmiddels uit productie genomen.
  • Apple Pro Display XDR, een professioneel display, toebehorend aan de Mac Pro (generatie 2019).
 • Magic Trackpad, een Multitouch-trackpad als vervanger voor de muis, met vrijwel dezelfde functie als de trackpad in een laptop.
 • Apple Bandai Pippin, een game console.
 • HomePod, een slimme speaker die op 5 juni 2017 door Apple Inc. werd aangekondigd tijdens het WWDC in San Jose.

Software[bewerken]

Algemene software[bewerken]

Software voor consumenten[bewerken]

 • iTunes, jukebox en portal naar de iTunes Store, een online muziekwinkel.
 • iLife, software om met digitale foto's, muziek en video te werken:
  • iMovie, waarmee video op een toegankelijke wijze geïmporteerd, bewerkt en geëxporteerd kan worden.
  • iPhoto, programma om digitale foto's te importeren en te bewerken.
  • iDVD, zelf een dvd-videofilm samenstellen met foto's, film en muziek.
  • GarageBand, toegankelijke audio-opname, podcasting en muziekproductie.
  • iWeb, om digitale media eenvoudig op een website te zetten.
 • iWork, een Officepakket:
 • Front Row, mediacentre interface, waarmee de Mac volscherm toegang biedt tot digitale media (niet meer beschikbaar voor Mac OS X).
 • Photo Booth, foto's maken met de iSight webcam (effecten mogelijk).
 • Time Machine, software om back-ups te maken.
 • Safari, een webbrowser.
 • QuickTime, een multimedia-raamwerk.
 • Notes, een opschrijfprogramma voor al je notities.

De programma's iTunes, Safari en QuickTime worden gratis geleverd en zijn ook beschikbaar voor Windows.

Professionele software[bewerken]

Besturingssystemen van Apple[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst met Apple-besturingssystemen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
 • Mac OS, uitgerangeerd besturingssysteem (System 1 tot en met 9.2.2) voor Apple Macintosh-computers.
 • macOS, het huidige besturingssysteem van Apple.
 • A/UX, een Unix-variant met het uiterlijk van Mac OS (niet langer actueel).
 • iOS, het besturingssysteem voor de iPod touch, iPhone en iPad.
 • CarPlay, het besturingssysteem voor autoradio's (eerder iOS in the Car genoemd).
 • tvOS, het besturingssysteem voor de vierde generatie Apple TV.
 • watchOS, een mobiel besturingssysteem voor de Apple Watch.

Overig[bewerken]

 • Via dochterbedrijf FileMaker Inc. brengt Apple verschillende databaseproducten, zoals FileMaker en Bento, op de markt.
 • Apple is eigenaar van een groot aantal lettertypen.
 • Gebruikers van Apple-producten kunnen gebruikmaken van een reeks online diensten. Sinds het najaar van 2011 heet het pakket waaronder deze diensten vallen iCloud. Het volgde de betaalde varianten MobileMe en .Mac op.

Ontwikkelde standaarden[bewerken]

Verkooppunten[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Apple Retail Store voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Het Hirsch-gebouw aan het Leidseplein in Amsterdam op de openingsdag van de Apple Store op 3 maart 2012

Apple wordt in Nederland en België onder andere vertegenwoordigd door de Apple Premium Resellers, voorheen Apple Centers. Dit zijn zelfstandige winkels die gespecialiseerd zijn in Apple-producten. Per december 2006 kende België 15 Apple Premium Resellers en Nederland 24. De reden voor de naamswijziging is dat het duidelijker is dat de Apple Premium Resellers geen deel uitmaken van Apple zelf. Er werd gespeculeerd dat de naamswijziging te maken had met de oprichting van Apple Stores (het retailconcept van Apple, waarbij de winkels eigendom van Apple zijn) op het vasteland van Europa. De eerste werd in maart 2007 in Rome geïntroduceerd. Buiten de Apple Premium Resellers zijn er ook andere dealers die Apple-producten verkopen.

Sinds 2007 heeft Apple ook Apple Shops in Nederland, die volgens een shop-in-shopconcept in 49 winkels van de Media Markt in Nederland zijn gevestigd. Elk van deze winkels heeft een gedeelte afgestaan aan Apple, waarin Apple volgens een bekend concept (Apple Store) de inrichting verzorgt. Daarnaast staan in elke Apple Shop medewerkers van Apple zelf. Deze medewerkers zijn echter werkzaam voor Apple Corporate in tegenstelling tot de medewerkers van de Apple Store die werkzaam zijn voor Apple Retail.

Op 3 maart 2012 opende de eerste Nederlandse Apple Store in het Hirsch-gebouw aan het Leidseplein in Amsterdam. Hier is ook het hoofdkantoor van Apple Benelux gevestigd. Later zijn er nog Apple Stores geopend in Haarlem en in Den Haag.

Kritiek[bewerken]

Apple heeft kritiek te verduren gekregen vanwege onder andere het volgende:

 • het verspreiden van software-updates waarmee ook additionele software werd geïnstalleerd;[21]
 • het vragen naar wachtwoorden van de klant voor reparaties;[22]
 • het doorsturen naar derden en verkopen van persoonlijke gegevens van iPhone- en iPad-gebruikers,[23] en van locatiegegevens;[24]
 • het onversleuteld opslaan van locatiegegevens van iOS gebruikers;[25][26]
 • concurrentiebeperking met betrekking tot iTunes;[27]
 • arbeidsomstandigheden in Chinese fabrieken[28] (in 2011 erkende Apple voor het eerst dat er misstanden zijn in fabrieken in China;[29][30] het ging hierbij onder andere om zelfmoorden bij het Chinese productiebedrijf Foxconn en blootstelling van medewerkers aan n-hexaan bij het Chinese Wintek, waar onder andere aanraakschermen worden geproduceerd);
 • opleggen van zeer stringente voorwaarden en hoge kosten voor iPad-abonnementen (hierover zijn in Nederland Kamervragen gesteld);[31]
 • afhandeling van klachten over producten;[32]
 • het gecentraliseerde en afgeschermde karakter van iTunes;[33][34]
 • werken met leveranciers waarvan bekend is dat zij gebruikmaken van kinderarbeid;[35][36]
 • het niet nakomen van consumentenrechten in onder andere Nederland en Italië;[37]
 • het maken van zeer gunstige belastingafspraken;[38]
 • iPhones bewust trager maken.[39]

In 1991 maakten het bedrijf en Ierland belastingafspraken die zeer gunstig voor Apple waren.[38] De Europese Commissie (EC) deed hier onderzoek naar en kwam in 2016 tot de conclusie dat het belastingvoordeel vergelijkbaar is met illegale staatssteun. Volgens de commissie betaalde Apple in 2003 effectief 1% belasting en in 2014 slechts 0,005%.[38] Apple liet zijn internationale winst via Ierland lopen, om de belastingbetalingen te minimaliseren. De EC eiste dat Ierland ruim 13 miljard euro aan achterstallige belasting bij Apple zou innen. Beide gingen beide in beroep tegen het besluit van de EC. Zolang het Europees Hof van Justitie nog geen uitspraak heeft gedaan, staat het miljarden bedrag op een neutrale tussenrekening.[38]

Mariana Mazzucato heeft in haar boek ‘’The entrepreneurial state’’ (2013) benadrukt dat overheidsinvesteringen in de ontwikkeling van de diverse technologieën (internet, gps, het aanraakscherm en draadloze communicatietechnologieën) die door Apple zijn gecombineerd in de iPhone en de iPad, onmisbaar zijn geweest voor het succes van Apple. Dit maakt de lage belastingafdracht door Apple in de ogen van Mazzucato des te meer onterecht. De staat wordt zo niet beloond voor zijn investeringen in onderzoek dat tot deze technologieën leidde.

Milieubeleid[bewerken]

Sinds 2004 hield Greenpeace een campagne met de naam Green My Apple tegen het gebruik van giftige stoffen die in Apple producten zoals de iPod zouden zijn verwerkt.[40] In december 2006 plaatste Greenpeace het bedrijf op de laatste plaats van tien beproefde elektronicabedrijven, vooral door het gebrek aan relevante documentatie en tijdslijnen. Op 2 mei 2007 plaatste Apple CEO Steve Jobs een open brief genaamd "A Greener Apple" op de website van het bedrijf, waarin hij reageerde op de aantijgingen:[41]

In one environmental group’s recent scorecard, Dell, HP and Lenovo all scored higher than Apple because of their plans (or “plans for releasing plans” in the case of HP). In reality, Apple is ahead of all of these companies in eliminating toxic chemicals from its products.

In een studie gehouden door het Amerikaanse 'Environmental Protection Agency' in januari 2006, werd bevonden dat, qua milieu-vriendelijkheid, Apple-hardware gunstig uitvalt wanneer vergeleken met zijn grootste concurrenten. Sinds september 2009 plaatst Apple rapportages over de impact op het milieu van elk product op de website van het bedrijf.[42] Oud-vicepresident van de Verenigde Staten en milieuactivist Al Gore maakt deel uit van Apples raad van bestuur.

Externe links[bewerken]