Apple Retail Store

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Apple Retail Store
Logo
Het Hirschgebouw aan het Leidseplein in Amsterdam op de openingsdag van de Apple Store op 3 maart 2012.
Onderdeel van Apple Inc.
Onderdeel sinds 2001
Oprichting 19 mei 2001
Sector Verkoop en ondersteuning
Industrie Elektronica
Website www.apple.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Apple Store is een winkelketen van Apple die handelt in computers en consumentenelektronica. Apple heeft 522 winkels in 25 landen.[1]

Ontwerp en geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De winkels bieden het volledige Apple-assortiment hard- en software aan. De winkels zijn ingedeeld in zogenaamde solution zones (oplossingsgebieden) voor films, foto's, muziek en kinderen. Er is ook een geselecteerd assortiment aan accessoires van derden beschikbaar. Veel winkels bieden een presentatieruimte voor presentaties en workshops. Elke Apple Store biedt gratis workshops over Apple producten aan. Roosters daarvan worden gepubliceerd op de website van elke winkel.

De eerste Apple Store werd op 19 mei 2001 in McLean geopend. Flagship Stores (vlaggenschipwinkels, beste retailwinkels van Apple) zijn er in Amsterdam, New York (SoHo en Fifth Avenue), Los Angeles, Chicago, San Francisco, Londen, Tokio, Boston en Osaka. Apple heeft vele prijzen ontvangen voor de architectuur en inrichting van de flagshipstores.

Openingen van de winkels[bewerken | brontekst bewerken]

De openingen van nieuwe winkels blijken een gebeurtenis te zijn bij betrokken Mac-gebruikers. De evenementen trekken vaak duizenden klanten die vroeg in de morgen of zelfs 's nachts voor de deur staan te wachten. Vroeg aanwezig zijn biedt een aantal voordelen, zoals een gratis T-shirt voor de eerste duizend klanten. Verdergaat een opening gepaard met grote kortingen op producten.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Apple Store, Haarlem

Op 3 maart 2012 werd de eerste Apple Store van de Benelux geopend. De winkel is in het Hirschgebouw aan het Leidseplein te Amsterdam. Zeven dagen per week is de winkel open en beschikbaar voor klanten. De Amsterdamse Apple Store is de grootste ter wereld als het gaat om het aantal uitgestalde producten. Ook is hier de langste Genius Bar te vinden.[2]

Op 7 december 2013 werd in Haarlem de tweede Nederlandse Apple Store geopend. De oppervlakte van de winkel bedraagt ca. 500 m², het is daarmee niet de grootste Apple Store, maar alle Apple producten en gangbare accessoires zijn er verkrijgbaar. In de winkel is ook een Genius Bar (360 graden) en er kan gebruikgemaakt worden van de Apple Store-app. Boven de winkel bevinden zich appartementen en kantoorruimte van Apple.

Op 9 augustus 2014 werd in de Passage in Den Haag de derde winkel van Apple geopend. Deze winkel is qua winkeloppervlak vergelijkbaar met Haarlem maar heeft meer de stijl van de Amsterdamse winkel.

België[bewerken | brontekst bewerken]

Omheining van de te openen Apple Store in Brussel

Op 4 september 2015 maakte Apple officieel bekend dat de eerste Apple Store van België op 19 september zou openen.[3] De Apple Store is gelegen in de Gulden-Vlieslaan in Brussel. Kenmerkend bij de aankondiging is het gebruik van illustraties gemaakt door Belgische striptekenaars.

Genius Bar[bewerken | brontekst bewerken]

Een Genius Bar in Londen

Alle winkels bieden een 'Genius Bar', waar eigenaars van Apple producten technische onderwerpen kunnen bespreken of hun producten ter reparatie kunnen aanbieden. In de beginperiode kregen bezoekers een gratis flesje water van Evian aangeboden. Dit is sinds februari 2002 niet meer het geval.

In een klein aantal winkels zit tegenwoordig een iPod Bar. Deze was voor het eerst te zien in een winkel in Tokio. Deze iPod Bar is vergelijkbaar met de Genius Bar, maar is in het leven geroepen om zaken die betrekking hebben op de iPod op een andere plek af te handelen dan de zaken met betrekking tot de computers van Apple.

Sommige winkels bieden een variant op de Genius Bar, The Studio, waar klanten in eenzelfde inrichting als de Genius Bar geholpen kunnen worden met projecten als het organiseren van een fotoalbum, het componeren van muziek en videomontage. Waarschijnlijk wordt dit ook uitgerold naar oudere winkels.

Apple Premium Reseller[bewerken | brontekst bewerken]

Apple wordt op het Europese vasteland ook vertegenwoordigd door Apple Premium Resellers (voorheen Apple Centre). Dit zijn zelfstandige winkels die gespecialiseerd zijn in producten van Apple. De reden voor de naamswijziging is dat het duidelijker is dat de Apple Premium Resellers geen deel uitmaken van Apple zelf. Er werd gespeculeerd dat de naamswijziging te maken had met de oprichting van de Apple Stores, het retailconcept waarbij de winkels eigendom van Apple zijn. In België is er Lab9 die Apple vertegenwoordigt als grootste Apple Premium Reseller met voorlopig[(sinds) wanneer?] 30 winkels, in Nederland is dit aMac met ondertussen[(sinds) wanneer?] al meer dan 50 winkels.

Apple Shop[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2007 heeft Apple ook Apple Shops in Nederland die volgens een shop-in-shopconcept in winkels van Apple Authorised Reseller Media Markt zijn gevestigd. Veel van deze winkels hebben een gedeelte afgestaan aan Apple, waarin Apple volgens eigen concept de inrichting verzorgt. Daarnaast wordt elke Apple Shop geleid door medewerkers van Apple, die Apple Solutions Consultants (ASC's) worden genoemd. In tegenstelling tot de medewerkers van de Apple Store die onderdeel zijn van Apple Retail worden deze ASC's aangestuurd door Apple Corporate. De ASC's worden in de Shops bijgestaan door Apple-specialisten in dienst van het filiaal die met regelmaat door Apple worden getraind. Deze Shops zijn echter geen aparte winkels: de uiteindelijke verkooptransactie vindt plaats bij de kassa van het Media Markt-filiaal.

Vestigingen[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste twee Apple Stores werden geopend in de Verenigde Staten in 2001. In 2003 werd de eerste winkel in Japan geopend, dit was tevens de eerste winkel buiten de Verenigde Staten. Daarna kwamen er winkels in het Verenigd Koninkrijk, Canada, Italië, Australië, China, Hongkong, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Zweden, Nederland en België.

Land Winkels Eerste opening Referenties
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten 273 19 mei 2001 [1]
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk 39 20 november 2004 [4]
Vlag van Canada Canada 28 21 mei 2005 [5]
Vlag van Australië Australië 22 19 juni 2008 [6]
Vlag van Frankrijk Frankrijk 20 7 november 2009 [7]
Vlag van Italië Italië 17 31 maart 2007 [8]
Vlag van Duitsland Duitsland 16 6 december 2008 [9]
Vlag van Spanje Spanje 11 4 september 2010 [10]
Vlag van China China 44 19 juni 2008 [11]
Vlag van Japan Japan 10 30 november 2003 [12]
Vlag van Zwitserland Zwitserland 4 25 september 2008 [13]
Vlag van Hongkong Hongkong 6 24 september 2011 [14]
Vlag van Zweden Zweden 3 15 september 2012 [15]
Vlag van Nederland Nederland 3 3 maart 2012 [16]
Vlag van Taiwan Taiwan 2 1 juli 2017 [17]
Vlag van Brazilië Brazilië 3 14 februari 2014 [18]
Vlag van Turkije Turkije 3 5 april 2014 [19]
Vlag van België België 1 19 september 2015 [20]
Vlag van Verenigde Arabische Emiraten Verenigde Arabische Emiraten 4 9 oktober 2015 [21]
Vlag van Singapore Singapore 3 27 mei 2017 .[22]
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 1 27 mei 2017 .[22]
Vlag van Mexico Mexico 2 24 september 2017 [23]
Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea 4 27 januari 2018 [23]
Vlag van Macau Macau 2 25 juni 2016
Vlag van Thailand Thailand 2 10 november 2018
Totaal aantal winkels: 522 Laatste update: 3 december 2022

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Apple Store van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.