Apple Watch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Apple Watch
Apple Watch.png
Een witte Apple Watch Sport
Een witte Apple Watch Sport
Fabrikant Apple Inc.
Besturingssysteem watchOS
Scherm Klein model:
272 x 340 pixels
Groot model:
312 x 390 pixels
Afmetingen Klein model:
38 mm
Groot model:
42 mm
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Wetenschap & Technologie

De Apple Watch is een smartwatch, gemaakt door Apple. De Apple Watch werd aan het publiek gepresenteerd op 9 september 2014 tijdens WWDC. Op 7 september 2016 heeft Apple de opvolgers van dit horloge bekendgemaakt; de Apple Watch Series 1 en de Apple Watch Series 2

Specificaties[bewerken]

Design[bewerken]

De Apple Watch is rechthoekig met afgeronde hoeken en gebruikt als besturingssysteem watchOS, echter dit ziet er anders uit dan bijvoorbeeld op de iPhone. Het toestel heeft een draaiwieltje, de Digital Crown, waarmee handelingen op het scherm zoals zoomen kunnen worden uitgevoerd. Er zijn drie versies van het horloge in verschillende groottes en in verschillende horlogestijlen (de standaard Apple Watch uit roestvrij staal, de uit aluminium vervaardigde Apple Watch Sport en de uit keramisch materiaal bestaande Apple Watch Edition) en horlogebanden[1] beschikbaar. Het toestel wordt draadloos opgeladen door middel van inductie. Het heeft een aanraakgevoelig scherm, waardoor het het verschil kan opmerken tussen tikken en drukken ("Force Touch"); hier zijn verschillende functies op gebaseerd.

Hardware[bewerken]

Eerste generatie[bewerken]

De eerste generatie Apple Watch bezit een Apple S1-processor. Hij bezit geen ingebouwde GPS, en gebruikt daarom een met bluetooth verbonden iPhone om gebruik te maken van locatievoorzieningen. De Watch is voorzien van een ingebouwde hartslagmonitor, die zowel infrarood en zichtbaar-licht LED's, en fotodiodes gebruikt.[2] Alle versies van de Apple Watch hebben 8GB opslaggeheugen.

Tweede generatie[bewerken]

De tweede generatie Apple Watch bestaat in twee versies: "Series 1" en "Series 2".

"Series 1" heeft een dual-core variant van de Apple S1-processor.

"Series 2" heeft een dual-core Apple S2-processor, bezit een omgevingslicht sensor, is waterbestendig tot 50 meter diep, heeft een dubbel zo helder beeldscherm (1000 nits versus 450 nits) en bevat een ingebouwde GPS.

Derde generatie[bewerken]

De derde generatie werd getoond in september 2017 op de jaarlijkse Apple conferentie. Dit jaar voor het eerst in het nieuwe hoofdkantoor.

Het enige verschil is dat de derde generatie ook een ingebouwde hoogtemeter heeft en ook de mogelijkheid heeft om met 4G te werken.

Vierde generatie[bewerken]

De vierde generatie werd aangekondigd op 12 september in het Steve Jobs Theatre op Apple Park. Dit model kenmerkt zich vooral door een vernieuwd design. De twee originele maten van 38 en 42mm werden vergroot naar 40 en 44mm. Het scherm heeft, net als de iPhone X, een afgerond scherm. Daarnaast heeft Apple een ECG functie ingebouwd in het horloge waarmee gebruikers vroegtijdig gealarmeerd worden over boezemfibrilleren. Laatstgenoemde functie is vanwege goedkeuringen en wetgevingen vooralsnog alleen te gebruiken in de Verenigde Staten.

Functies[bewerken]

Apples stemassistent Siri is ingebouwd, alsook antwoorden op berichten met automatisch gegenereerde antwoorden, audioberichten, al dan niet door het horloge omgezet in tekst, tekeningen en emoticons. Het toestel bevat eveneens een hartritmemeter voor de HealthKit en werkt met Apples nieuwe betaalsysteem Apple Pay (vooralsnog alleen in enkele landen). Standaardapps zijn onder meer een app voor fitness en work-outs, Apple Maps, Twitter en besturing voor de muziekspeler op de iPhone. Ook kan de iPhone-camera bestuurd worden met de Apple Watch, en kan het toestel gebruikt worden als portofoon. De notificaties op de iPhone kunnen ook bekeken worden en door ontwikkelaars worden aangepast. Het zal ook mogelijk zijn om de Apple Watch te gebruiken als afstandsbediening voor de Apple TV en iTunes.

Compatibiliteit[bewerken]

Om een Apple Watch te configureren, heb je een iPhone 5 of nieuwer nodig. Als je deze niet hebt, is het onmogelijk je Apple Watch te gebruiken.

Verkrijgbaarheid[bewerken]

De Apple Watch is sinds 17 juli 2015 te verkrijgen in Nederland. In België is hij te koop sinds 9 oktober 2015. De vernieuwde modellen, de Apple Watch Series 1 en 2, zijn uitgebracht op 16 september 2016. Deze hebben beide een vernieuwde processor en de Apple Watch Series 2 bevat ook een GPS en is waterbestendig.