Aptoniem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slagerij Van der Ham te Leerdam

Een aptoniem (afgeleid van Latijn aptus, "geschikt" en Grieks onoma, "naam") is een naam die aansluit bij hetgeen de drager van die naam in het dagelijks leven doet. Fictieve aptoniemen komen veelvuldig voor in bijvoorbeeld stripverhalen. Met name in de verhalen van Donald Duck en Asterix komen veel aptoniemen voor. De Latijnse uitdrukking nomen est omen getuigt van het feit dat aptoniemen reeds in de Oudheid bekend waren. Ook tegenwoordig komen aptoniemen regelmatig voor.

Enkele voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Esther Bal is perschef voor de Nederlandse voetbalclub FC Dordrecht en was dat eerder voor Vitesse. Zij heeft dus al een aptoniem, maar ze kwam begin 2014 bij Vitesse ook nog tegenover Esther Voet (van het CIDI) te staan in de media; dit in de kwestie rond de Israëlische Vitesse-speler Dan Mori.[5]
  • Radio 538 heeft sinds 2007 een jaarlijkse verkiezing van bijzondere namen georganiseerd. [6] Aanvankelijk werd deze radiorubriek Schaamnaam genoemd, later Faamnaam en in 2019 werd de Hennie-de-Haan-cup verzonnen, naar de voorzitster van de pluimveehoudersvakbond, die via de telefoon de prijs voor het beste aptoniem uitreikte.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]