Aquariumvis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bioscoopjournaal uit 1970 over een aquariumtentoonstelling in de Leidse Hortus Botanicus, waarin diverse aquariumvissen de revue passeren.

Aquariumvis is een vis die goed gedijt in een aquarium. Op zich kunnen de meeste vissen gehouden worden in een aquarium maar algemeen genomen zijn er vissen die beter passen en kunnen in een thuisaquarium.

Er zijn verschillende onderverdelingen. De belangrijkste twee zijn zoetwateraquariumvissen en de zoutwateraquariumvissen. Vervolgens wordt er een onderscheid gemaakt tussen koudwateraquariumvissen en tropische aquariumvissen.

Veel van de algemene en exotische aquariumvissen worden speciaal gekweekt. Maar ze worden ook wel gewoon in het 'wild' gevangen, bij sommige vissen kan het ook alleen wild omdat ze in gevangenschap moeilijk voortplanten.

Naast dat zijn er sinds aantal jaren ook genetisch gemanipuleerde aquariumvissen in de handel. Een bekend voorbeeld is de GloFish (of gloeivis), een zebravis waar men een gen van koraaldieren heeft ingeplant waardoor het visje lichtgevend is geworden.

Enkele populaire aquariumvissen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]