Arabische Koninkrijk Syrië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Arabische Koninkrijk Syrië
 OETA 1918 – 1920 Frans Mandaat Syrië 
Flag of Hejaz 1917.svg
Algemene gegevens
Hoofdstad Damascus
Talen Arabisch
Religie(s) islam
Munteenheid Syrisch pond
Regering
Regeringsvorm Koninkrijk
Dynastie Hasjemieten
Staatshoofd Koning
Kaart van de gebiedsaanspraken van het Arabische Koninkrijk Syrië.

Het Arabische Koninkrijk Syrië (Arabisch: المملكة العربية السورية, oftewel al-Mamlakah al-Sūriyya al-‘Arabīyah) was een kortstondig bestaande Arabische staat. Deze eerste moderne Arabische staat werd na het terugtrekken van de Turkse troepen gevestigd door Arabieren die door Lawrence of Arabia en de geallieerden waren aangemoedigd om niet alleen tegen de Osmaanse overheerser te vechten maar ook onafhankelijkheid te zoeken.

Het koninkrijk bleef slechts van 8 maart tot 24 juli 1920 bestaan. Het staatshoofd was koning (Emir) Faisal bin Hussein, de zoon van Koning Sharif Hussein bin Ali, Koning van het Koninkrijk Hidjaz. Het koninkrijk maakte aanspraken op Groot-Syrië. De Engelsen en Fransen erkenden die aanspraak en ook het koningschap van Faisal bin Hussein niet.

Frankrijk, dat in de Sykes-Picot-overeenkomst waarin Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk het Midden-Oosten hadden opgedeeld in invloedssferen aanspraak op Syrië en Libanon maakte stuurde een expeditieleger.

De eerste campagne begon in januari 1920. Het Arabische Koninkrijk Syrië werd in wat de Fransen de Franco-Syrische Oorlog zouden noemen bezet. Deze campagne eindigde al op 24 juli 1920. De dag waarop Franse troepen Damascus hadden veroverd. Het Arabische Koninkrijk Syrië werd door Frankrijk opgeheven. Turkije maakte gebruik van de onrust door de Franse koloniale troepen en het Frans Armeense Legioen aan te vallen. De Turkse bondgenoten, de Kuva-yi Milliye werden verslagen en Frankrijk bezette van mei 1920 tot oktober 1921 het Turkse Cilicië.

De ongemakkelijke wapenstilstand werd op 23 augustus 1925 verbroken door Sultan Pasha al-Atrash die officieel een revolutie tegen Frankrijk aankondigde. Deze Grote Syrische opstand, ook wel de Grote Druzenopstand genoemd, zou enkele jaren zou duren maar resulteerde in een Franse overwinning.