Araucaria angustifolia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Araucaria angustifolia
IUCN-status: Kritiek[1] (2006)
Araucaria angustifolia.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Naaktzadigen
Orde: Coniferales
Familie: Araucariaceae (Apenboomfamilie)
Geslacht: Araucaria
soort
Araucaria angustifolia
(Bertol.) Kuntze (1898)
Afbeeldingen Araucaria angustifolia op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Araucaria angustifolia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Araucaria angustifolia (het hout en de boom zelf staan ook bekend als Paraná Pine) is een conifeer die deel uitmaakt van het geslacht Araucaria. De soort komt voor in subtropische bossen in zuidelijk Brazilië op een hoogte van 800 tot 1500 meter, meer specifiek in de staten Paraná, Santa Catarina en Rio Grande Do Sul en plaatselijk in São Paulo, Minas Gerais en Rio De Janeiro. De soort komt ook voor in enkele aanliggende gebieden in de buurlanden Paraguay en Argentinië, op een hoogte van 500 tot 2300 meter.

Leaf of araucaria angustifolia.jpg

Beschrijving[bewerken]

Araucaria angustifolia is een groenblijvende boom die 25-35 meter hoog kan worden, met een stamomtrek van 1 meter. Deze soort is verwant aan Araucaria araucana met als meest opvallende verschil de smallere bladeren. De bladeren zijn scherp, naaldachtig, 3 tot 6 cm lang en 6 mm breed.

Araucaria angustifolia is net als de andere soorten uit het geslacht Araucaria meestal tweehuizig, met mannelijke en vrouwelijke kegels op verschillende bomen. Mannelijke kegels zijn langwerpig, 10 tot 18 cm lang en 1,2 tot 2,5 cm breed. Vrouwelijke kegels zijn cilindrisch, 18 tot 25 cm lang en 13 cm dik. De vrouwelijke kegels worden bevrucht door pollen (afkomstig van de mannelijke kegels) die door de wind meegevoerd worden. Het pollenseizoen van deze bomen loopt in Brazilië van augustus tot in oktober. Het kan tot 4 jaar na de bevruchting duren voor de vrouwelijke kegels volgroeid zijn, ze kunnen uiteindelijk een gewicht van 1 kg bereiken. De zaden waaruit de vrouwelijke kegel bestaat zijn 5 cm lang, lichtbruin en 8 tot 20 mm breed. Zaden worden verspreid tussen mei en augustus.

Bedreiging[bewerken]

Araucaria angustifolia is met uitsterven bedreigd, ooit bedekte deze soort een oppervlakte van 200 000 km², tegenwoordig is reeds 80% daarvan gekapt[2]. De massale inzameling van de zaden van deze soort verhinderd bovendien verjonging van de populatie. Veel grond waar ooit Araucaria angustifolia groeide, worden nu herplant met onder ander Eucalyptus of gebruikt als landbouw grond, heraanplanting vindt bitter weinig plaats.