Arbodienst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een arbodienst helpt werkgevers en werknemers bij het opstellen en uitvoeren van een arbeidsomstandigheden- en verzuimbeleid. De wettelijke arboverplichtingen vereisen een specifieke deskundigheid waar de werkgever meestal niet over beschikt. Een arbodienst adviseert daarom en neemt taken van de werkgever over op het gebied van:

Meerdere arbodiensten[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaan vele arbodiensten, dit zijn commerciële bedrijven zonder enige relatie met de Nederlandse overheid. Een werkgever kan een arbodienst inhuren (Vangnetregeling, zoals in de arbowet vastgelegd), maar dat is geen verplichting. Men kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van de zogeheten Maatwerkregeling, waarbij de werkgever (rechtstreeks of indirect) de diensten van een zelfstandig werkende bedrijfsarts inhuurt. Deze bedrijfsarts moet dan wel formeel als geregistreerde bedrijfsarts werkzaam zijn. Naast de Maatwerkregeling is er de Vangnetregeling. Deze bepaalt, dat als een werkgever geen gebruik maakt van de Maatwerkregeling, de Vangnet regeling moet worden gevolgd, en dat is een Arbodienst inhuren.

Invulling aan verzuimbeleid[bewerken | brontekst bewerken]

Met de invoering van nieuwe wetgeving op 1 juli 2005 zijn er drie varianten voor werkgevers om invulling te geven aan preventie -en verzuimbeleid.

  • De werkgever kan ervoor kiezen externe (arbo-)deskundigen voor bepaalde taken in te huren, in samenwerking met eigen medewerkers die als deskundige bepaalde taken uitvoeren.
  • De werkgever kan ervoor kiezen om een interne arbodienst in te stellen.
  • De werkgever kan een contract met een externe arbodienst afsluiten.

Indien de werkgever besluit de arbodienstverlening zelf vorm te gaan geven moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

  • Er moet instemming zijn van de werknemers, via de cao of via de vertegenwoordiging van werknemers (OR of Personeelsvertegenwoordiger (PVT))
  • De werkgever dient voor de beoordeling/toetsing van de Risico-inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) een gecertificeerde deskundige in te schakelen
  • De werkgever dient altijd voor de (ziekte)verzuimbegeleiding van zijn werknemers, het arbeidsomstandighedenspreekuur, het arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) en de aanstellingskeuringen, een geregistreerde bedrijfsarts in te schakelen.

Uit de uitspraak van het Europese Hof blijkt ook dat bij preventietaken, met name de toetsing van de RI&E, de werkgever eerst dient te kijken of er een interne deskundige beschikbaar is. Als er geen overeenstemming wordt bereikt tussen de werkgever en de vakbonden, OR of PVT over de invulling van de maatwerkregeling met betrekking tot de toetsing van de RIE, moet de werkgever een arbodienst inschakelen, waarbij de voorkeur uitgaat naar een arbodienst die zich specifiek richt op het bedrijf.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]