Belmonte Arboretum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Arboretum Belmonte)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Belmonte Arboretum
Overzicht, beplanting met het kunstwerk 'Plant, ontluikend leven' van Huub Kortekaas
Overzicht, beplanting met het kunstwerk 'Plant, ontluikend leven' van Huub Kortekaas
Type botanische tuin
Locatie Wageningen
Coördinaten 51° 58′ NB, 5° 41′ OL
Oppervlakte 17 hectare
Opening 1936
Beheerder Stichting Belmonte Arboretum (SBA)
Detailkaart
Belmonte Arboretum (Gelderland (hoofdbetekenis))
Belmonte Arboretum

Het Belmonte Arboretum is een botanische tuin te Wageningen. Het was eeuwenlang een landgoed. In 1951 is het landgoed overgegaan naar de toenmalige Landbouwhogeschool Wageningen die het terrein als arboretum inrichtte. Tot augustus 2009 werd de bomentuin wetenschappelijk beheerd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Grote delen van de landbouwgronden op de Wageningse Berg waren in de zeventiende eeuw eigendom van Lubbert Adolph Torck. Een deel van dit gebied kwam eind achttiende eeuw in het bezit van Thierry Juste, baron De Constant Rebecque de Villars, uit de Nederlandse tak van de adellijke familie De Constant Rebecque. Hij bouwde er omstreeks 1845 een villa in Italiaanse stijl met een spectaculair uitzicht over de Nederrijn.

De Constant Rebecque de Villars richtte zijn 17 hectare grote bezit in als landgoed. Het bestond oorspronkelijk uit hakhoutbos, akkerbouwland en tuinderijen. Het gebied werd door de landschapsarchitect Jan David Zocher omgevormd naar een park in de voor die tijd gebruikelijke Engelse landschapsstijl. Halverwege de helling kwam een berceau. De eigendommen strekten zich uit tot over de Holleweg. Hier werd nabij de restanten van een oude kapel een grafmonument ingericht. In het oostelijke deel kwamen lanen en het hakhoutbeheer werd omgezet in regulier bosbeheer. Bij het landhuis hoorde een theekoepel en een koetshuis. Jarenlang bewoonden baronnen en baronessen het landgoed, totdat het in 1936 in bezit kwam van Het Geldersch Landschap en de gemeente Wageningen.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd villa Belmonte verwoest. In 1951 kocht de Landbouwhogeschool het terrein van Het Geldersch Landschap, als uitbreiding voor het even lager op de Wageningse Berg gelegen arboretum De Dreijen. Het park werd ontworpen door Jan Bijhouwer. Op het terrein werd in 1951 een dienstwoning gebouwd naar ontwerp van G. Feenstra uit Arnhem. In 1954 werd het arboretum geopend voor het grote publiek.

Arboretum Belmonte in het voorjaar met bloeiende appelbomen, Malus 'Evereste' en Malus 'Rudolph'

Sinds 2012 draagt de Stichting Belmonte Arboretum (SBA) de verantwoordelijkheid voor het beheer, met het doel deze tuin zowel botanisch, cultuurhistorisch en landschappelijk te beheren. De stichting heeft geen eigen personeel in dienst maar laat werkzaamheden uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf en daarnaast ook door vrijwilligers. Verder is er een Raad van Toezicht en een klankbordgroep.

De collectie van het arboretum[bewerken | brontekst bewerken]

Het arboretum heeft met 1500 soorten de grootste rododendroncollectie van de Benelux. Daarnaast bestaat de collectie onder meer uit verzamelingen appelbomen, sierkersen, esdoorns, magnolia's en berken.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]