Arboretum Kalmthout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Coniferendreef
Het Vangeertenhof in het arboretum

Het Arboretum Kalmthout te Kalmthout in de provincie Antwerpen is een van de oudste en meest gevarieerde bomen- en plantentuinen in Vlaanderen.

De boomkwekerij van kweker Charles Van Geert lag in 1856 aan de basis van dit arboretum. Van Geerts opvolgers, Robert en Jelena de Belder-Kovačič maakten er na 1952 hun privé-verzameltuin van en zorgden voor een uitbreiding met vele zeldzame houtige gewassen. Bijzonder is de wijze waarop de wetenschappelijke plantencollectie in de architectuur van de tuin is opgenomen. De schikking van de bomen en planten is zo opgevat dat men het gehele jaar door kan genieten van de afwisseling van kleuren en geuren. Binnen de plantenverzameling zijn de toverhazelaars het meest bekend. In januari en februari vinden ter gelegenheid van de bloei van de oude en breed uitgegroeide struiken in de tuin de Hamamelisfeesten plaats.

Het vroegere zomerverblijf van de oprichter, de parkvilla Vangeertenhof, werd gerenoveerd en doet dienst als tentoonstellings- en evenementenruimte.

Het arboretum is aangesloten bij Botanic Gardens Conservation International, een non-profitorganisatie die botanische tuinen samen wil brengen in een wereldwijd samenwerkend netwerk om het behoud van de biodiversiteit van planten te bevorderen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kalmthout arboretum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.