Arc de Berà

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arc de Berà
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Archeologisch ensemble van Tarraco
Arc de Berà
Arc de Berà
Land Spanje
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 875
Inschrijving 2000 (24e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

De Arc de Berà (Catalaans voor Boog van Berà) is een Romeinse triomfboog bij het Spaanse dorp Roda de Barà, 20 kilometer ten noorden van Tarragona.

De triomfboog staat aan de Via Augusta, een Romeinse weg die door keizer Augustus aan het begin van de 1e eeuw was hersteld. De boog heeft een enkele doorgang en wordt gesierd door pilasters met Korinthische kapitelen. Op de boog staat een hoofdgestel, dat is opgebouwd uit een architraaf, een fries en een kroonlijst.

De boog werd rond 13 v.Chr. gebouwd voor Lucius Licinius Sura, die hier in zijn testament opdracht toe had gegeven. De inscriptie op de boog is deels bewaard gebleven:
Ex Testamento L(uci) Licini L(uci)F(ilii) Serg(ia tribu) Surae consa[...]

Er wordt aangenomen dat de boog gewijd was aan Augustus of zijn genius en dat hij de grens aangaf van het district van Tarraco. De boog ontleent zijn huidige naam aan Berà, de zoon van Willem met de Hoorn. Hij was de graaf van Barcelona en breidde in 801 het grondgebied van Barcelona uit tot aan Tarragona, waarbij de triomfboog op de grens stond.

De Arc de Berà staat tegenwoordig aan de N-340, die op de route van de Via Augusta is aangelegd. De boog staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als onderdeel van de Romeinse monumenten van Tarraco.