Arcabas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Arcabas, werkelijke naam Jean-Marie Pirot (Metz, 21 maart 1926Saint-Pierre-de-Chartreuse, 23 augustus 2018) was een Franse schilder en beeldhouwer van religieuze kunst.

Arcabas studeerde aan de École nationale supérieure des beaux-arts in Parijs. Van 1950 tot 1969 was hij docent aan de École Supérieure des Beaux-Arts in Grenoble. Daarna was hij van 1969 tot 1972 hoogleraar aan de Universiteit van Ottawa en was hij gastkunstenaar van de Canadese nationale kunstraad. Hij richtte er l’atelier collectif expérimental op.

Museum[bewerken | brontekst bewerken]

De kunstzinnige inrichting van de kerk van Saint-Hugues-de-Chartreuse, het dorp waar hij het grootste deel van zijn leven woont, is volledig van zijn hand. Hij ontwierp bijvoorbeeld het altaar, de ramen, maar ook een aantal reeksen van schilderijen. Deze beschrijven de tijdspanne van 1953 tot 1991. In 1984 schonk hij zijn werken aan het departement Isère, een schenking die hij later met daarna gemaakte werken aanvulde. Sindsdien geldt de kerk als Museum van de hedendaagse religieuze kunst.