Arcade Records

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Arcade Records
Opgericht 1972
Oprichter Laurence Myers
Sleutelfiguren Herman Heinsbroek (Arcade Benelux)
Moederonderneming Wegener (1995)
Sublabel CNR Records
Genre house, dance, eurodance
Situering
Land van oorsprong Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Arcade Records was een van oorsprong Brits platenlabel, dat zich toelegde op het uitbrengen van compilatiealbums.

Geschiedenis[bewerken]

De onderneming werd halverwege 1972 opgericht door Laurence Myers, die sinds de jaren 60 actief was geweest in de Britse muziekindustrie voor onder meer David Bowie, The Sweet, Gary Glitter en The Rolling Stones. Het label specialiseerde zich in twee soorten compilatiealbums: die met een aantal hits van één artiest, of die met een verzameling hits van verschillende artiesten. Voor deze platen werd op de televisie stevig reclame gemaakt in spotjes en een aantal van deze verzamelplaten waren commercieel dan ook zeer succesvol. Samen met concurrent K-tel was Arcade de eerste Europese platenmaatschappij die zo haar platen aan de man probeerde te brengen. Van de allereerste release van Arcade in Groot-Brittannië, 20 Fantastic Hits uit de zomer van 1972, werden meteen meer dan 200.000 exemplaren verkocht.

Het succes in Groot-Brittannië bleef echter beperkt. Na 20 Fantastic Hits werd nooit meer de eerste plaats bereikt met een multi-artist verzamelalbum, hoewel er met de one-artist verzamelaars nog drie keer de eerste plaats werd bereikt.

Tegen het einde van de jaren 70 was Arcade in Groot-Brittannië amper meer in staat om de hitlijsten te halen, waardoor het label langzaam maar zeker van de markt verdween.

Nederland[bewerken]

Niet lang na het eerste succes in Groot-Brittannië werd er in Nederland een vestiging voor de Benelux geopend, Arcade Records Benelux. In 1973 werd met de eerste plaatuitgave in Nederland, 20 Fantastic Hits (dezelfde titel en artwork als het album hierboven, maar met een andere tracklisting), meteen al de eerste nummer 1-hit bereikt. Tussen 1973 en 1984 stonden zo'n honderd multi-artist-albums van Arcade (en zijn sublabels als Trent, Crown en Villa) in de Nederlandse albumlijst genoteerd, plus nog enkele tientallen one-artist-verzamelaarplaten. De meeste van deze Nederlandse muziekuitgaven zijn herkenbaar aan het bestelnummer, dat met de lettercode ADEH begint.

De Beneluxvestiging, in Naarden en later Nieuwegein, werd sinds 1979 geleid door Herman Heinsbroek, die daarvoor bij platenmaatschappij CBS had gewerkt. Terwijl de oorspronkelijke moedermaatschappij in Groot-Brittannië op sterven na dood was, boekte Heinsbroek met zijn eigen compilaties veel succes. Het was dan ook niet zo verwonderlijk dat hij in 1984 het moederbedrijf aankocht. Het was het begin van een enorme expansie van het bedrijf.

Groei[bewerken]

De groei die in de tweede helft van de jaren 80 werd ingezet, was grotendeels te danken aan de snel opkomende cd-markt. Veel consumenten wilden hun favoriete muziek, die ze al jaren op vinyl in bezit hadden, vervangen door cd's. De meeste consumenten wilden dit liever doen aan de hand van verzamel-cd's dan door de complete catalogus van hun favoriete artiest te moeten kopen. Succesvolle cd's met oud materiaal waren onder meer Dance Classics en Pop in je Moerstaal. Ook succesvol waren de one-artist verzamelaars van bijvoorbeeld Supertramp (The Very Best of Supertramp).

Rond 1989 werd de housemuziek snel populair en Arcade wist daar als een van de eerste grote platenmaatschappijen van te profiteren. Omdat de individuele housetracks vaak moeilijk verkrijgbaar waren voor de platenkopers, waren de verzamel-cd's van Arcade met deze tracks heel populair. Turn up the Bass, Houseparty en - begin jaren 90 - Happy Hardcore leverden enorme verkoopaantallen op. De opkomende eurodance in het begin van de jaren 90 leverde de bron van de succesvolle Megadance-serie. Tot 2001 stonden ruim zeshonderd albums van Arcade in de Nederlandse albumlijst genoteerd.

Verkoop en einde[bewerken]

Inmiddels was er bij Arcade het een en ander veranderd. Door het succes kon Heinsbroek zijn bedrijf snel uitbouwen tot een internationaal multi-mediabedrijf, met belangen in uitgeverijen, radio- en tv-zenders (o.a. Radio 10 Gold en TMF), video en winkels (The Music Store). In 1995 werd het bedrijf verkocht aan (kranten-) uitgever Wegener. Dat bleek echter geen succesvolle aankoop, zodat Wegener in de jaren daarna de verschillende divisies weer van de hand deed.

De muziekdivisie ging in 2000 een joint venture aan met het toen nog Nederlandse platenlabel Roadrunner Records, waardoor een van de grootste indie-platenlabels ter wereld ontstond. De samenwerking was echter geen groot succes en Roadrunner en Arcade verdwenen niet lang daarna van de Nederlandse markt.

Herman Heinsbroek was in 2001 kort minister van Economische Zaken voor de LPF in het kabinet-Balkenende I.

In 2011 bracht CNR Entertainment de cd- en dvd-compilatie "De Beste Zanger Van Nederland" uit en herintroduceerde hiermee opnieuw het label Arcade. Volgens CNR bleek na marktonderzoek dat "de bekendheid en positieve associatie met de merknaam Arcade onvoorstelbaar groot is."[1]

Anno 2014 is Arcade nog wel actief, maar nieuwe cd's worden vrijwel niet meer uitgebracht. Wel is het label actief als samensteller van playlists op Spotify via zijn eigen Facebook-pagina.

Succesvolle series[bewerken]

Enkele succesvolle cd-series die in grote aantallen zijn verkocht zijn onder anderen:

Externe links[bewerken]