Archéoforum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het museum bevindt zich onder de verhoging links op de foto.

Archéoforum is het archeologisch museum in de Belgische stad Luik (hoofdstad van gelijknamige Waalse provincie). Het museum bevindt zich onder het Sint-Lambertusplein op de plaats van de vroegere Sint-Lambertuskathedraal.

Deze kathedraal werd tijdens de Luikse revolutie van 1789 verwoest, omdat ze het symbool zou zijn geweest van de prinsbisschoppelijke macht, waartegen men in opstand kwam. Op de plaats van de voormalige kathedraal werd het Sint-Lambertusplein aangelegd. In de loop van de 20e eeuw werden er verscheidene acheologische opgravingen uitgevoerd, waarbij de funderingen van de kathedraal deels opgegraven werden. Bovendien stuitte men op de restanten van een villa uit Gallo-Romeinse tijd. Er werd besloten om de opgraving om te vormen tot een museum, dat in 2003 openging.

Het museum beslaat hoofdzakelijk het voormalige opgravingsterrein, dat nu een cryptevormige ruimte vormt onder het huidige plein. De bezoekers kunnen er de funderingen van Sint-Lambertuskathedraal en de Romeinse villa bekijken. De voorwerpen, die bij de opgravingen ontdekt werden, worden er tentoongesteld. Daarnaast is er een zaal met enkele maquettes en een zaal waar een korte film met een computermodel van de voormalige kathedraal vertoond wordt.

Externe link[bewerken]