Archibald Campbell (1629-1685)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Archibald Campbell
Archibald Campbell
Algemene informatie
Land Schotland
Adellijke titel graaf
Geboortedatum 26 februari 1629
Geboorteplaats Dalkeith
Overlijdensdatum 30 juni 1685
Overlijdensplaats Edinburgh
Doodsoorzaak onthoofding
Wijze van overlijden doodstraf
Werk
Beroep politicus
Studie
School/universiteit Universiteit van Glasgow
Familie
Familie Clan Campbell
Echtgenoot Mary Campbell, Countess of Argyll, Anna Mackenzie
Vader Archibald Campbell Argyll
Moeder Lady Margaret Douglas
Kinderen John Campbell of Mamore, Archibald Campbell, 1st Duke of Argyll, Lady Jane Campbell, Lady Anne Campbell, Lady unknown daughter Campbell, Hon. Charles Campbell, James Campbell
Broers en zussen Lord Neill Campbell
Persoonlijk
Talen Engels
Diversen
Lid van Royal Society
Prijzen en onderscheidingen Fellow of the Royal Society
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Archibald Campbell, 9e graaf van Argyll (1629-1685) was een protestantse edelman uit Schotland, die in 1685 leiding gaf aan een gewapende opstand tegen koning Jacobus II van Engeland. Hij werd wegens hoogverraad terechtgesteld.

Argyll leefde tot 1685 enige tijd als balling in Friesland op een landgoed dat hij als uitwijkplaats had gekocht. Dit naar aanleiding van een profetie van een van zijn pachters. Van 1685 tot 1687 woonde hier zijn zoon Archibald, 1e hertog van Argyll. Sommige bronnen stellen dit landgoed zich in Leeuwarden bevond, maar historisch onderzoek hebben heeft tot dusverre geen duidelijkheid kunnen geven.[1] Hij bezocht geregeld Amsterdam en Rotterdam en logeerde langere tijd bij zijn vrienden, de familie Smith in Utrecht. Naar eigen zeggen bracht hij veel tijd door met godsdienstige oefeningen en meditatie. In Leeuwarden stond hij in contact met een groep presbyterianen.

A.J. Andreae deed in 1885 de suggestie dat het ging om het huis te Oudwoude was dat later in handen kwam van de katholieke Ierse edelman Donough MacCarthy, 4e graaf van ClanCarty. Dit is echter niet op schriftelijke bronnen gebaseerd. ClanCarty kocht het huis pas in 1722 door gebruik te naken van het naastingsrecht.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]