Archibald Theodoor Bogaardt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Archibald Theodoor Bogaardt
1964: Burgemeester Bogaardt sluit Rijswijk aan op het aardgasnetwerk
1964: Burgemeester Bogaardt sluit Rijswijk aan op het aardgasnetwerk
Algemene informatie
Volledige naam Archibald Theodoor (Archibald) Bogaardt
Geboren Buitenzorg, 22 oktober 1908
Overleden Den Haag, 24 november 1983
Partij KVP
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Archibald Theodoor (Archibald) Bogaardt (Buitenzorg, 22 oktober 1908Den Haag, 24 november 1983) was een Nederlands bestuurder. Hij was burgemeester van Batavia (Nederlands-Indië), lid van de KVP en 21 jaar burgemeester van het Zuid-Hollandse Rijswijk.

Biografie[bewerken]

Bogaardt groeide op Nederlands-Indië, als zoon van Frans Charles Bogaardt, het hoofd van de Indische Staatsspoorwegen, en Wilhelmina van Bronckhorst. Zijn vader had Italiaanse wortels.

Hij volgde de hbs en deed op 26-jarige leeftijd doctoraal examen letteren en wijsbegeerte in Leiden. Hierna werd hij ambtenaar in Nederlands-Indië, eerst als adjunctreferendaris en vanaf 1936 als referendaris aan het departement van financiën. In Batavia (Nederlands-Indië) werd hij in 1938 raadslid en wethouder van sociale zaken, in 1939 locoburgemeester en in 1941 (als 33-jarige) waarnemend burgemeester. Tijdens de Japanse bezetting (1942-1945) zat hij in gevangenschap.

Na de bevrijding van Nederlands-Indië werd Bogaardt burgemeester van Batavia (het latere Djakarta). In 1947 werd Bogaardt benoemd tot directeur sociale zaken in Batavia en een jaar later secretaris van staat. Ook was hij tijdelijk hoofd van de departementen van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen en Volksgezondheid. Als lid van de Nederlandse delegatie was hij betrokken bij de onderhandelingen met Soekarno. Als leider van de Nederlands-Indische delegatie voerde hij overleg met de Nederlandse regering. In 1950 leidde hij de Nederlandse delegatie naar de conferentie van Bandung.

Na de soevereiniteitsoverdracht, eind 1949, vertrok Bogaardt naar Nederland. Hij werd door Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland Kesper in 1950 tot tijdelijk burgemeester van Rijswijk benoemd. Op 1 oktober 1952 volgde zijn definitieve benoeming.

In Rijswijk stond Bogaardt bekend als 'Bouwburgemeester'. De gemeente maakte een stormachtige ontwikkeling door in zijn ambtsperiode: nieuwe wijken werden aangelegd (in 21 jaar ruim vijftienduizend woningen, waardoor het inwonertal verdubbelde), er werden scholen gebouwd, er kwamen nieuwe verbindingswegen met Den Haag (Burg. Elsenlaan, Schaapweg, Prinses Beatrixlaan), er kwam een sportpark 'Prinses Irene' en het industrieterrein Plaspoelpolder werd ontwikkeld. Mijlpalen waren de bouw van het moderne winkelcentrum 'In de Bogaard' en de komst van het Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk. Lange tijd werkte Bogaardt samen met gemeentesecretaris Henk Beernink, CHU-Tweede Kamerlid en later minister van Binnenlandse Zaken.

Bogaardt was gehuwd en had twee zonen. Hij was een actieve burgemeester en een waardig magistraat. Op 1 november 1973 werd hem eervol ontslag verleend.

Onderscheidingen[bewerken]

Voorganger:
Ir. E.A. Voorneman
Burgemeester van Batavia
1945 - 1947
Opvolger:
geen
Voorganger:
J.L.Ch. van der Heijden
Burgemeester van Rijswijk
1952-1973
Opvolger:
J.H. Grosheide