Archicebus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Archicebidae)
Archicebus
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Vroeg-Eoceen
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Infraklasse:Eutheria
Orde:Primates
Onderorde:Haplorrhini
Infraorde:Tarsiiformes
Familie:Archicebidae
Geslacht
Archicebus
Ni et al, 2013
Typesoort
Archicebus achilles
Archicebus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Archicebus[1] is een geslacht van uitgestorven primaten uit de Tarsiiformes en het enige geslacht uit de familie Archicebidae. Dit dier leefde tijdens het Vroeg-Eoceen in Azië.

Fossiele vondsten[bewerken | brontekst bewerken]

Er is één bekende soort, A. achilles. Het fossiel van Archicebus, bestaande uit een bijna compleet en deels gearticuleerd skelet, is gevonden in de Yangxi-formatie in Hubei in de Volksrepubliek China. De vondst dateert uit het Vroeg-Eoceen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Archicebus was een dagactieve boombewonende insectivoor. Het was een kleine primaat met het formaat van een hedendaagse muismaki. Archicebus had slanke poten en een lange staart. De romp was eenenzeventig millimeter lang, de kop vijfentwintig millimeter lang en zeventien millimeter breed, en de staart honderddertig millimeter lang. Het gewicht van Archicebus wordt geschat op twintig tot dertig gram, ongeveer zo zwaar als de kleinste hedendaagse primaat Microcebus berthae.

Verwantschap[bewerken | brontekst bewerken]

Archicebus is een basale vorm uit de Tarsiiformes, waartoe ook de spookdiertjes behoren. Gedacht wordt dat Archicebus in de classificatie van de primaten mogelijk dicht bij de gemeenschappelijke voorouder van de Tarsiiformes en de Anthropoidea, een groep die de apen en tevens de mens omvat, staat.