Archip Koeindzji

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Archip Koeindzji
Архип Куинджи
Portret van Archip Koeindzji
(1869), door Viktor Vasnetsov, Tretjakovgalerij (Moskou)
Persoonsgegevens
Volledige naam Archip Ivanovitsj Koeindzji
Geboren , 27 januari 1841
Overleden Sint-Petersburg, 24 juli 1910
Geboorteland Keizerrijk Rusland
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Realisme
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Archip Ivanovitsj Koeindzji (Russisch: Архип Иванович Куинджи) (Marioepol, 27 januari 1841 - Sint-Petersburg?, 11 juli 1910) was een Pontisch Griekse kunstschilder uit het Russische Rijk, die zich specialiseerde in landschappen. Hij maakte deel uit van de stroming van de Zwervers.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Koeindzji werd geboren in Marioepol in het huidige Oekraïne als zoon van een arme Griekse schoenmaker. Hij bracht zijn jeugd echter voor het grootste deel door in Taganrog. Toen hij 6 jaar was verloor hij zijn ouders, en was hij gedwongen om in zijn eigen levensonderhoud te voorzien door op de bouwplaats van de nieuwe kerk en in winkels te werken. Van 1860 tot 1865 werkte hij in een fotostudio. In 1865 werd hij in Feodosija leerling van Ivan Aivazovski, waarna hij in 1866 naar Sint-Petersburg ging.

Hij was voornamelijk autodidact, maar had vanaf 1868 ook lessen op de Keizerlijke Academie der Schone Kunsten. In deze periode sloot Koeindzji zich aan bij de Zwervers. In 1872 verliet hij de academie, en begon als freelancer te werken. In dat jaar kocht Pavel Tretjakov voor het eerst een schilderij van Koeindzji.

In zijn latere periode experimenteerde Koeindzji met de belichting van het landschap, waarbij vooral Nacht op de Dnjepr en Het Berkenbos opvallen door het kleurgebruik. In 1892 werd hij professor aan de Keizerlijke Academie der Schone Kunsten, en in 1893 een volledig lid. In 1894 werd hij hoofd van de afdeling landschapsschilderen, maar in 1897 werd hij ontslagen vanwege zijn steun aan een studentenopstand.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Arkhip Kuindzhi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.