Ardmore (Ierland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ardmore
Aird Mhór
Plaats in Ierland Vlag van Ierland
Ardmore (Ierland) (Ierland (land))
Ardmore (Ierland)
Situering
Provincie Munster
Graafschap Waterford
Coördinaten 51° 57' NB, 7° 43' WL
Algemeen
Inwoners (2006) -stad: 412
Hoogte 1 m
Ierse grid X188776
Portaal  Portaalicoon   Ierland

Ardmore (Iers: Aird Mhór, letterlijk vertaald "Grote Hoogte") is een plaats in het Ierse County Waterford. Het dorp heeft een inwonersaantal van ruim 400 (anno 2006) en ligt dicht bij Youghal aan de zuidkust. Ardmore is de oudste christelijke nederzetting van Ierland. Sint Declan leefde in het gebied in de periode van 350 tot 450 na Christus en verspreidde het christelijke geloof voordat St. Patrick kwam.

Geschiedenis[bewerken]

Kerkelijke historie[bewerken]

De parochie is gelegen in het rooms-katholieke Bisdom Waterford en Lismore. Bij de Synode van Rathbreasail in 1111 verkreeg de parochie de status van bisdom, mede door het St. Declan klooster. De huidige parochiekerk is de belangrijkste kerk in de parochie van Ardmore en Grange, maar als gevolg van een gebrek aan priesters in het gebied verzorgt de pastoor, pater Milo, deze parochie. De kerk is vaak de locatie van bazaars en markten, samen met het buurthuis (de Saint Declan's Hall).

Er is ook een oude Church of Ireland-kerk in het dorp, dat deel uitmaakt van de parochie van Youghal.

De toren

Ruïnes[bewerken]

Op een heuvel boven het dorp bevindt zich een goed bewaard dertig meter hoog 12e-eeuwse ronde toren en de ruïnes van een kathedraal. Ook is er een oratorium dat dateert uit de dertiende en achtste eeuw. Bij een van de buitenmuren van de kathedraal zijn enkele stenen beelden teruggevonden van een eerder, 9e-eeuws gebouw . Het beeldhouwwerk omvatte een zeer verouderde afbeelding van een harp en beelden van Adam en Eva in de tuin, uitgedrukt in een verbeelding van Salomo's Oordeel. De kathedraal bevat ook twee Ogham-stenen, die geplaatst waren in kleine alkoven. Sommige elementen van de oorspronkelijke structuur kunnen nog steeds gezien worden binnen het gebouw van de huidige Church of Ireland-kerk, St. Paul's, die dicht bij het complex ligt.

Bas reliëf in zuidmuur van de ruïne van Ardmore church

Vishistorie[bewerken]

In de afgelopen decennia verloor Ardmore zijn status als een vissersdorp, toen de visserij met steeds meer wetten werd beperkt, en met de traditionele manier van leven als visser werd weinig rekening gehouden door de EU en de nationale wetgevers. De vitale havenontwikkeling blijft ongedekt en grotere vaartuigen zijn niet in staat om de huidige havenfaciliteiten te gebruiken door gebrek aan waterdiepte. Maar een klein aantal vissers behoudt een deel van de oude visserij-praktijken als ze gaan vissen bij Ardmore. De Samson, een kraanschip, verging op RAM Head in de buurt van het dorp tijdens een storm in december 1987 toen het werd verplaatst van Liverpool naar Malta. Haar wrak is nu een populaire duikplek. Er zijn vele andere oudere wrakken in het gebied. De resterende kiel van het recentste wrak, Fee des Ondes, kan nog steeds worden waargenomen op het strand bij eb.

Recreatie, toerisme en voorzieningen[bewerken]

Ardmore is een populaire badplaats en stond in 2014 al eens op de shortlist van de Tourism Towns Award.[1] Het beschikt over een lang strand van ongeveer een mijl, dat meestal wordt aangeduid als Main Beach. Ook ligt het dicht bij enkele andere stranden als Goat Island en Whiting Bay.

Het dorp bestaat uit twee hotels, een aantal cafés en restaurants, een benzinestation, een pier en een winkel. Er zijn ook enkele sportverenigingen en een basisschool. Er is een rotspad dat begint bij het Cliff House Hotel en eindigt in de hoofdstraat van het stadje. Deze route loopt langs de hoogtepunten in de plaats en de omgeving en wordt vaak gelopen door toeristen.

Referenties[bewerken]

  1. Independent, Ireland's Top 10 tourism towns announced, 9 augustus 2014