Arenda Haasnoot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arenda Haasnoot
Arenda Haasnoot
Arenda Haasnoot
Geboortedatum 28 maart 1973
Geboorteplaats Leiden
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Partner(s) Jeroen Tiggelman
Kinderen 5
Kerkelijke functie
Kerkgenootschap Gereformeerde Kerken in Nederland
Ambt Predikante
Kerkelijke loopbaan
2012-heden predikant gereformeerde kerk Rijnsburg
Overig
Publicaties Neem je plaats in
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Arenda Haasnoot (Leiden, 28 maart 1973) is een Nederlands theologe, predikante van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Zij was van 2007 tot 2010 eerste assessor (vicevoorzitter) van de generale synode, het hoogste bestuursorgaan van de PKN.

Leven en werk[bewerken]

Haasnoot werd geboren in Leiden en groeide in Katwijk op in een traditioneel gereformeerd gezin. Ze volgde een opleiding voor verpleegkundige. Deze studie werd afgebroken. Daarna studeerde ze theologie aan de Rijksuniversiteit Leiden, en ze studeerde af aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

In 2002 werd ze predikante in de Gereformeerde Kerk. Haar eerste gemeente was in 's-Gravenmoer. Ze vervulde in 's-Gravenmoer het predikantsambt samen met haar man, Jeroen Tiggelman. In september 2004 nam ze een beroep aan naar Geldermalsen. Haar man is predikant geworden in Leerdam.

Haasnoot typeert zichzelf als "tamelijk gereformeerd-orthodox en evangelisch". In 2005 werd zij lid van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland. In april 2007 werd zij benoemd tot vicevoorzitter, waarmee ze dominee Gerrit de Fijter, die voorzitter werd, opvolgde. Met de benoeming van Haasnoot in het moderamen van de generale synode was de top van de Protestantse Kerk in meerderheid vrouw.[1]

Vanwege de ziekte van De Fijter fungeerde Haasnoot als voorzitter van de synode en behandelde in die rol lastige dossiers als het ledenregistratiesysteem Numeri en de visie op de doop.[2] Arenda Haasnoot trad regelmatig op als vertegenwoordiger van de PKN in de media. Hoewel ze genoemd werd als opvolger van De Fijter als voorzitter van de generale synode was zij voor die functie niet beschikbaar.[3] In april 2011 verliet zij het moderamen van de generale synode.

In september 2011 werd Haasnoot voorzitter van Alpha-cursus Nederland, als opvolger van Leo Eland.[4]

Per 8 januari 2012 is Haasnoot fulltime predikant in de gereformeerde kerk van Rijnsburg.

Ze maakte van 2008 tot 2012 deel uit van het panel van het zaterdagavond-radioprogramma Deze Week van de Evangelische Omroep.

Privé[bewerken]

Arenda Haasnoot is getrouwd met Jeroen Tiggelman die eveneens predikant is. Ze hebben samen drie zoons en twee dochters.

Bibliografie[bewerken]

Externe link[bewerken]