Arent van 's-Gravesande

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Arent van 's-Gravesande. Detail van een schuttersstuk uit 1636 door Jan Antonisz. van Ravesteyn.

Arent van 's-Gravesande ('s-Gravenzande (?), ± 1610 - Middelburg, 1662) was een Nederlands bouwkundige.

Leven en werk[bewerken]

Van 's-Gravesande begon zijn loopbaan als timmerman in Den Haag. Tijdens zijn leerjaren bij bouwmeester Jacob van Campen, de ontwerper van het Paleis op de Dam in Amsterdam, maakte hij zich de bouwstijl eigen van het Hollands classicisme. Samen met Philips Vingboons en Pieter Post behoort hij tot Van Campens belangrijkste leerlingen.

In 1638 kwam hij in dienst in de functie van "fabriek" (stadsbouwmeester) bij de gemeente Leiden, bij wat nu 'openbare werken' zou heten. Dit lijkt een fraaie betrekking, maar de gemeente gaf hem weinig privileges. Hij was tenslotte iemand van buiten, uit Den Haag. Gebouwen van zijn hand in Leiden zijn de Marekerk, de Lakenhal, de Bibliotheca Thysiana, het Huis van Leyden en de Doelenpoort. De Lakenhal is geïnspireerd door (volgens sommigen gekopieerd van) het Huygenshuis in Den Haag, de woning van Constantijn Huygens. In zijn Leidse periode ontwierp Van 's-Gravesande ook het Raadhuis van Middelharnis.

Na diverse problemen verliet Van 's-Gravesande Leiden in 1655. Hij ging naar Rotterdam en vervolgens naar Middelburg, waar hij in 1662 overleed.

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Guido Steenmeijer: Tot cieraet ende aensien deser stede : Arent van 's-Gravesande (ca. 1610-1662), architect en ingenieur. Primavera Pers, Leiden, 2005. 358 p. ISBN 978-90-5997-010-6