Areva

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Areva
de zetel van Areva in de rue La Fayette (Parijs)
de zetel van Areva in de rue La Fayette (Parijs)
Beurs Euronext: AREVA
Oprichting 2001
Sleutelfiguren Anne Lauvergeon (CEO, 2001-2011), Luc Oursel (CEO, 2011-)
Werknemers 45.340 (jaarultimo 2013)
Producten Elektriciteitscentrales
Omzet € 9.240 miljoen (2013)
Winst Gedaald € 494 miljoen (2013)
Marktkapitalisatie € 3,6 miljard (24 februari 2015)
Website areva.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Areva is een internationaal actief Frans industrieconcern dat actief is in de energieopwekking, voornamelijk kernenergie. Op dit gebied is het de wereldleider. Areva is actief in de uraniummijnbouw, het ontwerp, de bouw, het onderhoud en het beheer van kernreactoren en de verwerking van verbruikte nucleaire brandstof. Daarnaast levert Areva ook hernieuwbare energiebronnen (windenergie, bio-energie, zonne-energie en waterstofgas). Het hoofdkantoor is gevestigd te Parijs.

De naam "Areva" werd gekozen door Anne Lauvergeon, de eerste CEO van Areva, en verwijst naar de kathedraal van Arévalo.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Areva ontstond op 3 september 2001 door de fusie van CEA-Industrie met Cogema (Compagnie générale des matières nucléaires) en Framatome, twee Franse nucleaire-energiebedrijven die rechtstreeks of onrechtstreeks gecontroleerd werden door CEA-Industrie.[2] Cogema was actief in de winning van uranium, het verrijken ervan, en de verwerking van verbruikte brandstof; Framatome hield zich bezig met het ontwerp en de bouw van kernreactoren en daarmee verband houdende diensten. Door allerlei overnames en internationale overeenkomsten heeft Areva zich verder wereldwijd ontwikkeld en werd het bedrijf ook actief in de sector van hernieuwbare energie.

Rechtsvorm en aandelenstructuur[bewerken]

Areva is een société anonyme, waarvan bijna 90% van de aandelen direct of indirect in handen zijn van de Franse overheid:

 • 73,03%: Commissariat a l'Energie Atomique (CEA)
 • 10,17%: de Franse staat zelf
 • 3,32%: CDC (Caisse des Dépôts et Consignations)
 • 2,24%: EDF-groep

Andere minderheidsaandeelhouders zijn de Kuwait Investment Authority, Crédit Agricole en Framépargne, het beleggingsfonds van de werknemers van Areva.[2] Het aandeel van Areva wordt genoteerd op NYSE Euronext (symbool: AREVA).

Activiteiten[bewerken]

De wereldwijde activiteiten van Areva zijn gegroepeerd in zes business groups:

 • Mijnbouw
Areva bezit uraniummijnen of -reserves in Australië, de Verenigde Staten, Mongolië, Niger en de Centraal-Afrikaanse Republiek en heeft een aandeel in mijnen in Zuid-Afrika, Canada, Niger en Kazachstan.[2]
 • Front End (o.a. het verrijken van uranium en de fabricage van nucleaire brandstof)
 • Reactoren en diensten
Deze groep ontwerpt en bouwt twee types van kernreactoren: drukwaterreactor en kokendwaterreactor, en levert diensten voor inspectie, onderhoud en modernisering ervan. Ze levert ook reactoren voor schepen en voor research.
 • Back End
De activiteiten van deze groep omvatten het opwerken van gebruikte nucleaire brandstof, het transport ervan, het ontmantelen van nucleaire installaties, decontaminatie en behandeling van nucleair afval.
Samen bestrijken deze vier business groups de volledige nucleaire-energiecyclus.
 • Hernieuwbare energieën
Deze business groep levert installaties voor offshore windenergie, bio-energie en zonne-energieopwekking, en waterstofgas als energieopslagmedium (in brandstofcellen). Ze vertegenwoordigde in 2010 slechts 2% van de omzet van Areva.
 • Engineering en projecten
Deze groep voert projecten uit voor de andere nucleaire business groups van Areva.

De voornaamste filialen van de groep zijn:

 • Areva NC (Nuclear Cycle), het vroegere Cogema;
 • Areva NP (Nuclear Power), het vroegere Framatome ANP;
 • Areva TA, het vroegere Technicatome, een dochtermaatschappij van CEA

Bedrijfsresultaten[bewerken]

De laatste jaren maakt Areva verlies, onder andere vanwege afschrijvingen op de bouw van de kenrcentrale Olkiluoto 3 in Finland. Daarnaast waren ook de activiteiten op het gebied van hernieuwbare energie verliesgevend. Het bedrijf heeft vanwege de afnemende vraag naar nucleaire energie geen reactor meer verkocht sinds 2008 en steldde de financiële doelstellingen voor 2015 en 2016 naar beneden. Eind februari 2015 had het concern een schuld van ongeveer 7 miljard euro.[3]

Jaar[4] Orderportefeuille Omzet Nettoresultaat
2011 € 44,4 miljard € 8651 miljoen - € 2503 miljoen
2012 € 44,6 miljard € 8886 miljoen - € 99 miljoen
2013 € 41,5 miljard € 9240 miljoen - € 494 miljoen

Sportsponsoring[bewerken]

Areva heeft de Franse zeilboot Areva Challenge gesponsord in de America's Cup 2007.

Sedert 2009 is Areva sponsor van de Franse atletiekbond en van de jaarlijkse atletiekwedstrijd Meeting Areva in het Stade de France, voorheen Meeting Gaz de France.

In Duitsland is Areva shirtsponsor van de voetbalclub 1. FC Nürnberg.[5]

Bronnen, noten en/of referenties